Molimo pričekajte

MonteIstra

MonteIstra

Regija
Istra
Adresa
Sveti Juraj - San Giorgio 49 B
52429 Grožnjan, Hrvatska
Kontakt
+385911511375

Vina MonteIstra

Istarska vinska scena počela se razvijati početkom devedesetih godina prošlog stoljeća. U početku sramežljivo, ali svake godine pojavio se novi vinar sa dobrim vinima, a sve je potvrđeno sa pokretanjem izložbe vina Vinistra, godine 1994. u Poreču, gdje se je na jednom mjestu moglo kušati sva najbolja vina iz Istre. 

Jedan od predvodnika tog novog zamaha Istarske vinske scene bio je tadašnji župan, Ivan Nino Jakovčić. Nino i još nekoliko ljudi na Istarskoj političkoj sceni imali su viziju kako Istru pretvoriti u najbolju vinsku i maslinarsku regiju u Hrvatskoj. Uz pomoć vrijednih maslinara i vinogradara u tome su uspjeli. Danas na kraju svoje političke karijere, Nino ne može mirovati već se je odlučio baviti poljoprivredom. Tako je on danas uspješni vinar i proizvođač autohtonog češnjaka. Godine 2023. po prvi puta javno je predstavio svoja vina na Vinistri i brojni ljubitelji vina znatiželjno su posjetili njegov štand. Grožđe za svoja vina kupuje od provjerenih proizvođača sa najboljih položaja te je angažirao i jako dobrog enologa. 

Na tržištu je pod etiketom „Wine MonteIstra“ prisutan sa tri etikete vina, Malvazijom istarskom 365 jer tvrdi da se ona mora piti 365 dana u godini. Pjenušac je nazvao "24" jer se on može piti 0 - 24, te muškatom. Nino je kupio staru i zapuštenu zgradu poljoprivredne zadruge u malom mjestu Završje između Grožnjana i Oprtlja, te u njoj namjerava izgraditi muzej vina koji bi posvetio svome pokojnom ocu.