Molimo pričekajte

Kvarner

Žlahtina

Kvarner je domovina žlahtine, autohtone sorte vinove loze koja daje nježna i lagana vina slavljena zbog zavodljivo blagih aroma cvijeća, citrusa i ljetnih jabuka. Ova sorta daje vino koje je osvježavajuće i lagano, bez jakih kiselina, nježne strukture i tijela, savršeno pitko.

Ova regija godišnje proizvede i oko milijun boca pjenušavog vina, te je treća Hrvatska regija po proizvodnji pjenušavih vina. Njihovi su pjenušci lagani, ljetni s mirisom voća, kvasca i svježeg kruha, s ugodnim nepcem. Najpoznatije među njima je svakako Bakarska vodica, koja se prvi put spominje u Vinskim zakonima iz 1929.

Sansigot ili sušćan

Pješčano tlo otoka Suska sačuvalo je endemsku sortu sansigot ili sušćan od filoksere (Phylloxera vastatrix) koja je u 19. stoljeću poharala i uništila gotovo sve vinograde. Od ove se sorte proizvode kompleksna vina nježnog tijela, koja u nosu imaju višnju, kupinu i ribiz, a nakon 8 mjeseci školovanja u hrastovim bačvama i natruhe začina.

Sansigot je druga najčešća sorta kvarnerskog kraja, a u malim količinama se uzgaja i trojšćina, koja daje prekrasna, živa, ružičasta vina, te sorte brajdica, gegić, jarbola, belica meja, divjak i verdić.

Kvarner je neprocjenjiv spoj mora, otoka i gorja na iznimno malom prostoru. U samo jednom danu možete ploviti jahtom ili se kupati u moru, a zatim uživati u hladovini nedaleke šumovite unutrašnjosti. Zimi ćete ovdje skijati s pogledom na more, a samo koji kilometar dalje, uživati u bazenu s morskom vodom, opuštajućim wellness tretmanima ili pak dugim šetnjama uz more.

Lokacija
Zaljev u sjevernom Jadranu, smješten između istarskog poluotoka i sjevernog kopna Hrvatskog primorja.
Najveći hrvatski otoci spadaju pod Kvarner.

Površina
3.600 km2

Broj stanovnika
305.000 (DZS 2021.)

Jezik
Hrvatski

Najviši planinski vrhovi
Risnjak (1528 metara), Snježnik (1506 metara), Viševica (1428 metara) i Učka (1396 metara).

Najveći otoci
Krk i Cres, svaki oko 406 km2 površine.

More
U ljetnim mjesecima do 26 °C, u proljeće i jesen 16 °C, zimi 10 °C.
Salinitet mora prosječno iznosi od 36 do 38 promila.

Rijeke
Kupa

Vegetacija
Kvarner se može pohvaliti kao najbogatiji floristički dio Hrvatske s 2700 vrsta. Na njegovom području se nalaze čak 32 zaštićena područja.

Administrativni centar
Rijeka (144.000 stanovnika)

Kvarner

Kvarner se nalazi na sjeveroistočnom dijelu Jadranskog mora, između Istre i Hrvatskog primorja. Sastoji se od Opatije i okolice na sjeveru pa sve do Novog Vinodolskog na jugu. Na području Kvarnera nalaze se 4 veća otoka - Krk, Cres, Lošinj i Rab te nekoliko manjih: Susak, Goli otok, Ilovik, Sv. Grgur, Plavnik i Unije. Kvarner ima 160 godina dugu turističku tradiciju koju je stekao svojom originalnošću i raznolikošću ponude.

Danas su najpoznatije naturističke plaže na ovom području one koje se nalaze na otocima Cres, Krk, Rab i Lošinj. Predivne plaže, čisto more i uređen okoliš najveće su vrijednosti Kvarnera kao turističke destinacije. Kvarner krasi petnaest plaža s europskom Plavom zastavom, što je simbol kvalitete ponude i čistoće mora. Kvarner se također može pohvaliti kao najbogatiji floristički dio Hrvatske sa svojih 2700 vrsta.

Kvarner je regija raznolikih priča i snažnih emocija. On je ekološki čisto područje bogatog kulturnog i povijesnog naslijeđa te sjajne turističke ponude i aktivnog odmora.