Molimo pričekajte

Općenito o događaju

En Primeur 2024. - ponedjeljak, 12.2.

U organizaciji udruge Vinistra u zagrebačkom hotelu Esplanade održava se premijerno kušanje mladih vina sorte malvazija istarska. En Primeur je uobičajen oblik kušanja mladih vina u Francuskoj, po kojem je svoje prvo en primeur kušanje malvazija udruga Vinistra organizirala 2012. godine. Događaj ovog karaktera su kasnije počele organizirati i druge udruge poput udruge Graševina Croatica (2013.) i udruge Vino Dalmacija (2014.)

En Primeur degustacijama, tj. predstavljanjem mladih malvazija želi se profesionalcima u enogastronomiji prikazati potencijal berbe te im olakšati odluku o kupovini ili rezervaciji mladih vina. Vinari predstavljaju svoja mlada vina, najčešće još nerazbistrena, poput mošta, a smisao je pokušati zaključiti kakvo će vino biti u svojoj zrelosti. 

Za profesionalce i javnost

Kušanje je podijeljeno u dva vremenska okvira: za profesionalce (ugostitelje, sommeliere, vlasnike vinoteka i dr.), predstavnike medija te za javnost. Manifestacija je otvorena i za javnost kako bi strastveni zaljubljenici u ovu svetu kapljicu koji se ne bave vinom kao svojom profesijom svejedno mogli u njoj uživati.

Neprestani rast broja vinara i regija koje sudjeluju u ovoj manifestaciji govori u prilog važnosti degustacija mlade berbe i ovakvih događanja, a svakako doprinosi razvoju kulture vina u našoj regiji.