Molimo pričekajte

Predstavljanje domaćina

Istra, najdinamičnija vinska regija u Hrvatskoj

Istra – terra magica

Prepoznata kao vinska regija, Istra obiluje predivnim vinogradima i maslinicima a krase je srednjovjekovna sela na zelenim brežuljcima. Isprepletena vinskim cestama, idiličnim krajolikom, Istra je zemlja dobroga vina i iznimne gastronomije. Istra je oduvijek predstavljala most koji povezuje srednjoeuropski kontinentalni prostor s Mediteranom. Ovako povoljan geografski položaj gotovo u srcu Europe uz blagu klimu čini Istru primamljivu brojnim turistima te vinskim znalcima. Vinogradari i vinari Istre nositelji su tradicije koja se prenosi s generacije na generaciju. Proizvesti iznimno vino san je svakog vinara. Dođite u Istru i kušajte vina iznimne kvalitete naših vrijednih vinara!

Više od 10.000 uzoraka iz 50 različitih zemalja

Concours Mondial de Bruxelles (CMB) globalno je mjerilo za ocjenjivanje vina. Organizirano je prvi puta 1994. godine te je specifičnost tog ocjenjivanja da od 2006. godine mijenja lokaciju, tj. regiju održavanja te je do sada posjetilo 15 različitih zemalja svijeta. Europska unija službeno je podržala organizaciju CMB iza koje stoji neovisna i stroga kontrola.

Danas CMB prikuplja i ocjenjuje više od 10.000 uzoraka iz 50 različitih zemalja te taj broj i dalje raste. Ocjenjivanje traje 3 dana te je najutjecajnije svjetsko ocjenjivanje vina na svijetu nakon Decantera, koji se za razliku od CMB organizira isključivo u Londonu.

Organizira se prema načelu neovisnosti, strogih standarada i postupaka kušanja vina koji pružaju sigurnost potrošačima, omogućujući im da s potpunim povjerenjem kupuju vina s osvojenim medaljama.

Poreč, vinska meka!

Poreč, grad smješten u srcu zapadne obale Istre, poznato je mjesto vinskih događanja s dugogodišnjim iskustvom u organizaciji sajma vina kao i niza drugih festivala.

U Poreču se u dvorani Žatika već tradicionalno održava Vinistra, poznata smotra vina. Ove godine će se u Žatici održati i svjetski poznato ocjenjivanje vina Concourse Mondial de Bruxelles, te su grad Poreč i Vinistra, udruga vinogradara i vinara domaćini. Ocjenjivanje će se održati u Žatici, 12., 13. i 14. svibnja 2023.

Najvrjedniji spomenik kulture u gradu Poreču njegova je bazilika iz šestog stoljeća. Eufrazijeva bazilika jedna je od najbolje očuvanih starokršćanskih građevina i spada među najznačajnije povijesne spomenike u svijetu, zbog čega je 1997. godine upisana na UNESCO-ov popis svjetske baštine. Grad kulture, turizma, sporta i zabave idealno je mjesto za boravak tijekom cijele godine.

Vinistra, više od sajma vina!

Zapravo, sve je počelo ovdje u Poreču.

Vinistra je najuglednija regionalna vinska manifestacija koju organizira udruga vinara i vinogradara Istre Vinistra u suradnji s Turističkom zajednicom Istre, hotelskom tvrtkom Plava Laguna i Istarskom županijom, te Hrvatskom turističkom zajednicom. Udruga vinogradara i vinara Istre Vinistra djeluje od 1994. godine s glavnim ciljem unapređenja i razvoja vinogradarstva i vinarstva u Istri. Danas ga čini više od 120 članova s ​​područja Istre i Kvarnera. Istra je kao vinska regija prepoznat brend na globalnom tržištu.

Istarska vina

Ono što istarska vina čini posebnim kombinacija je čimbenika: blaga i ugodna klima, topla ljeta, blizina mora koja stabilizira vlagu u zraku u priobalju i nadmorska visina središnje Istre. I naravno, kvaliteta tla.

Okružena brežuljcima i umjerenom klimom koju prilagođava morski povjetarac te najmanje četiri vrste tla (crvenica, bijela, crnica i siva zemlja), Istra je idealna za vinogradarstvo i vinarstvo. Raznovrsna tla dodatno su obogaćena naslagama vapnenca u dubini, što otvara mogućnosti za uzgoj i proizvodnju brojnih sorti - crnih, bijelih i ružičastih vina, od autohtonih i svjetski rasprostranjenih sorti do manjih količina pjenušavih i slatkih vina.

Malvazija istriana, teran i muškat momjanski najpoznatije su istarske sorte vina.

Pročitajte više o istarskim sortama vina.

U Poreču od 11. do 14. svibnja

Više od 350 ocjenjivača iz 50 različitih zemalja svijeta dolazi u državu u kojoj se organizira ocjenjivanje. Upravo je to najveća vrijednost ocjenjivanja, jer ocjenjivači osim što kušaju i ocjenjuju vina, imaju priliku upoznati se s vinskom regijom kroz organizirane degustacije, prezentacije, konferencije i lokalne izlete.

Ocjenjivače čine: 60 % novinari, 10 % sommelieri, 18 % enolozi te 12 % trgovci i uvoznici. Kroz organizaciju popratnih programa, ocjenjivači upoznaju destinaciju te samim time objavljuju članke, knjige, medijska priopćenja koji se dijele po svim relevantnim svjetskim medijima. Istra se dovođenjem takvog ocjenjivanja postavila na svjetsku vinsku kartu te dodatno osnažila svoj položaj na europskoj i svjetskoj razini.

CMB izravno utječe na turistički, gospodarski i vinarski sektor zbog svojeg globalnog značaja. Regija u kojoj se organizira dobiva marketinšku vidljivost na globalnoj razini te je snažan pokretač gospodarskog i turističkog značaja.

Dosadašnji domaćini bili su Aigle (Švicarska), Brno (Češka) i Kalabrija (Italija) te će se ove godine održati u gradu Poreču od 11. do 14. svibnja.