Molimo pričekajte

Predstavljanje domaćina

Istra, najdinamičnija vinska regija u Hrvatskoj

Istra – terra magica

Prepoznata kao vinska regija, Istra obiluje predivnim vinogradima i maslinicima a krase je srednjovjekovna sela na zelenim brežuljcima. Isprepletena vinskim cestama, idiličnim krajolikom, Istra je zemlja dobroga vina i iznimne gastronomije. Istra je oduvijek predstavljala most koji povezuje srednjoeuropski kontinentalni prostor s Mediteranom. Ovako povoljan geografski položaj gotovo u srcu Europe uz blagu klimu čini Istru primamljivu brojnim turistima te vinskim znalcima. Vinogradari i vinari Istre nositelji su tradicije koja se prenosi s generacije na generaciju. Proizvesti iznimno vino san je svakog vinara. Dođite u Istru i kušajte vina iznimne kvalitete naših vrijednih vinara!

Poreč, vinska meka!

Poreč, grad smješten u srcu zapadne obale Istre, poznato je mjesto vinskih događanja s dugogodišnjim iskustvom u organizaciji sajma vina kao i niza drugih festivala.

U Poreču se u dvorani Žatika već tradicionalno održava Vinistra, poznata smotra vina. Ove godine će se u Žatici održati i svjetski poznato ocjenjivanje vina Concourse Mondial de Bruxelles, te su grad Poreč i Vinistra, udruga vinogradara i vinara domaćini. Ocjenjivanje će se održati u Žatici, 12., 13. i 14. svibnja 2023.

Najvrjedniji spomenik kulture u gradu Poreču njegova je bazilika iz šestog stoljeća. Eufrazijeva bazilika jedna je od najbolje očuvanih starokršćanskih građevina i spada među najznačajnije povijesne spomenike u svijetu, zbog čega je 1997. godine upisana na UNESCO-ov popis svjetske baštine. Grad kulture, turizma, sporta i zabave idealno je mjesto za boravak tijekom cijele godine.

Vinistra, više od sajma vina!

Zapravo, sve je počelo ovdje u Poreču.

Vinistra je najuglednija regionalna vinska manifestacija koju organizira udruga vinara i vinogradara Istre Vinistra u suradnji s Turističkom zajednicom Istre, hotelskom tvrtkom Plava Laguna i Istarskom županijom, te Hrvatskom turističkom zajednicom. Udruga vinogradara i vinara Istre Vinistra djeluje od 1994. godine s glavnim ciljem unapređenja i razvoja vinogradarstva i vinarstva u Istri. Danas ga čini više od 120 članova s ​​područja Istre i Kvarnera. Istra je kao vinska regija prepoznat brend na globalnom tržištu.

Istarska vina

Ono što istarska vina čini posebnim kombinacija je čimbenika: blaga i ugodna klima, topla ljeta, blizina mora koja stabilizira vlagu u zraku u priobalju i nadmorska visina središnje Istre. I naravno, kvaliteta tla.

Okružena brežuljcima i umjerenom klimom koju prilagođava morski povjetarac te najmanje četiri vrste tla (crvenica, bijela, crnica i siva zemlja), Istra je idealna za vinogradarstvo i vinarstvo. Raznovrsna tla dodatno su obogaćena naslagama vapnenca u dubini, što otvara mogućnosti za uzgoj i proizvodnju brojnih sorti - crnih, bijelih i ružičastih vina, od autohtonih i svjetski rasprostranjenih sorti do manjih količina pjenušavih i slatkih vina.

Malvazija istriana, teran i muškat momjanski najpoznatije su istarske sorte vina.

Pročitajte više o istarskim sortama vina.