Molimo pričekajte

Prezentacija odležanih terana

Ukupno 19 vinara, 33 terana

VINTAGE by Vinistra - prezentacija odležanih terana je događanje s fokusom na promociju autohtone sorte teran i demonstracijom njene svestranosti. Predstavlja znanje i trud istarskih vinara i daje profesionalcima i ograničenom broju članova publike mogućnost kušanja ovih zanimljivih vina.

Događanje je zatvorenog karaktera, za poslovnu publiku, te se održava u hotelu Esplanade u Zagrebu. Sastoji se od dva dijela:

  • Masterclass - Posebno osmišljen menu od strane chefa Ane Grgić Tomić i sommeliera Emila Perdeca
  • Prezentacija - Vinari u obliku sajma prezentiraju svoje terane publici

Godine 2022. predstavljeno je ukupno 19 vinara, 33 terana, pri čemu najmlađi iz 2019., a najstariji iz 2006. godine. Neki od njih višestruki su šampioni i osvajači medalja. Sve redom sudjeluju poznate vinarije - s područja Buja i Momjana Kabola, Franković i Kozlović, iz Brtonigle Cattunar, iz Kostanjice Dešković, iz Motovuna i Kaldira Benvenuti vina, Bertoša, Fakin, Tomaz i Valenta, iz Vižinade Deklić, Franc Arman, Gerženić, Pilato, Sosich Wines i Vorić, iz Višnjana Poletti i Brčić, iz Rovinja Dobravac.

Preuzmite brošuru

VINTAGE by Vinistra 2022.

Potencijal sorte teran

„Riječ je o najizazovnijoj crnoj sorti u Hrvatskoj, teran je divlji pastuh kojega su Istrijani odlučili zajahati“, poručio je Luka Rossi, predsjednik Vinistre.

„U 19. stoljeću, kada je u Istri bilo više od 34 tisuće hektara vinograda, što je više od današnjih površina u čitavoj Hrvatskoj, teran je bio najzastupljenija sorta s udjelom većim od 80 posto. Za usporedbu, danas je njime zasađeno tek deset posto vinogradarskih površina, dok na malvaziju istarsku otpada njih 60 posto“, rekao je profesor Bubola.

„Ovo je veliki događaj, ne samo zbog toga što je danas teran promoviran u Zagrebu, metropoli koja sigurno ima najveći potencijal u promociji i potrošnji ovakvih vrhunskih proizvoda, nego i zbog toga što je riječ o prvoj manifestaciji na ovako visokoj razini otkada smo nakon spora sa Slovenijom i službeno dobili mogućnost korištenja naziva teran. Iznimno sam ponosan na Vinistru što se odlučila na ovakav iskorak i što je prezentirala odležani teran na najljepši mogući način“, poručio je Ezio Pinzan, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i lovno gospodarstvo Istarske županije.