Molimo pričekajte

Istra

Blagoslovljena brežuljcima i umjerenom klimom koju modulira morski povjetarac te barem četiri tipa tla (crveno, bijelo, crno i sivo tlo), Istra je idealna za uzgoj vina. Raznovrsna tla dodatno su obogaćena naslagama vapnenca u dubini, otvarajući mogućnosti za uzgoj i proizvodnju brojnih stilova - crvenih, bijelih i rosé vina, od autohtonih i globalno rasprostranjenih sorti, do manje količine pjenušavih i slatkih vina.

Malvazija istarska

Istarska eno-ikona je mlada, svježa malvazija istarska koja obuhvaća gotovo 70 % proizvodnje i omiljeno je bijelo vino u Hrvatskoj. Malvazija istarska ima puno tijelo te raskošne voćne note. Na nosu se osjeća med, korica limuna, kruška, uz orašasti, blago gorki završetak.

Teran

Viši položaji u središnjoj Istri, okrenuti k jugu, rezervirani su za teran, drugu autohtonu istarsku sortu poznatu i obožavanu zbog divljine biljnih aroma i pitkosti. Teran je zahtjevan za uzgoj zbog izraženih tanina i visokog udjela kiselina, koje kad ga pripitome vješte ruke vinara postaje privlačno vino srednjeg do jačeg tijela, bogato aromama crvenog voća, kao što su višnje, trešnje, kupine te srednjih i ugodnih tanina.

Muškat

Muškat momjanski, proizveden od posebnog biotipa sorte muškat bijeli koja se stoljećima uzgaja na području Momjana, Europska unija je u kolovozu 2021. godine proglasila 18. zaštićenom oznakom izvornosti za vino u Hrvatskoj. Ime ovog vina potječe od gradića Momjana u sjeverozapadnom dijelu Istre, u kojem se ova sorta uzgaja od davnina.

Pogledom možete obuhvatiti čitavo bogatstvo raznolikosti, od snježne bjeline nedalekih planina, talasanje zelenih njiva i polja, zaravni i udolina, valovitih predjela s vinogradima i maslinicima, do modrine beskrajnog mora.

Lokacija
Najzapadnija županija Republike Hrvatske, najveći jadranski poluotok.

Površina
2.820 km2

Broj stanovnika
195.794 (DZS 2021.)

Dužina obale
445 km

More
Temperatura mora najniža je u ožujku kada se kreće od 9,3 °C do 11,1 °C, a najviša u kolovozu, od 23,3 °C do 24,1 °C. Salinitet mora prosječno iznosi od 36 do 38 promila.

Vegetacija
Istra je najveća zelena oaza sjevernog Jadrana. Duž obale i na otocima prevladavaju borove šume i prepoznatljiva zelena makija.
Glavni predstavnici makije su crnika i planika. Šume u Istri pokrivaju 35 % površine.

Administrativni centar
Pazin (8.638 stanovnika)

Ekonomski centar
Pula-Pola (57.460 stanovnika)

Plava Istra

Život je uz obale Istre oduvijek povezan s morem. Moreplovci su u zagrljaju njenih uvala tražili utočište, ribari su cijeli svoj život proveli štujući to beskrajno zagonetno prostranstvo, a putnici su u lukama otkrivali nove ljubavi. I svi će se oni složiti oko jednog - ljepota istarskog krajolika privoljela je više od jednog putnika na ostanak i novi početak... Zaplovite zajedno s nama uzduž modrih istarskih skuta, krenite sunčanim tragom od istoka polagano prema zapadu, uranjajući u živopisne motive mediteranskog izričaja - uvale i plaže, barčice koje mirno plutaju, u ljepoti samoće, čekaju.

Zelena Istra

Istra je svoje čudesne draži izložila u rascvjetalom mediteranskom vrtu, na skutima Alpa kao na prijestolju. Jadransko se more prostrlo pred njom kao modri sag, a uz obalu se nanizali dragulji: Umag, Novigrad, Poreč, Vrsar, Rovinj, Pula, Rabac... Ogrlica po kojoj je Istra i znana i čuvena.

No, mi vas pozivamo da otkrijete i njene skrivenije draži, tajnovite riznice, intimne kutke i plemenita znamenja. Dođite stoga u zelenu Istru, u predjele iz snova i zbilje koji će vas obradovati ljepotama i usrećiti mirom, obdariti starinama, okrijepiti onom iskonskom snagom koja čovjeka prožme u susretu s očuvanom prirodom i njenim blagodatima. Vrata gradova i vrata domova ovdje su uvijek otvorena. Tu će vas dočekati krepošću duha i ponuditi darovima prohujalih stoljeća.