Molimo pričekajte

Vinske regije

Idealan prostor za uzgoj vinove loze

Zavučena u jugoistočni kut Europe, Istra dijeli geografske karakteristike s najboljim vinskim regijama na svijetu, kao što su Italija, Francuska, Španjolska, uz možda dužu povijest vinarstva.

Neki kažu da je vinovu lozu i vino u ovu regiju donio rimski car Marko Aurelije prije otprilike 2000 godina, dok drugi tvrde da su to bili Grci, koji su imenovali uvalu kraj Pule Kalavojna, što u prijevodu znači uvala dobrog vina.

Ono što čini istarska vina posebnim zbroj je čimbenika: blaga i ugodna klima, topla ljeta, blizina mora koja stabilizira vlagu u zraku u priobalnom dijelu te nadmorska visina centralne Istre. I naravno, kvaliteta tla.

Istarski terroir

Istra može zahvaliti svojim četirima vrstama zemlje - bijeli lapor/krš, terra rossa ili crvena glina, te crni i sivi pješčenjak koje počivaju na podlozi od vapnenca, za bogatstvo sorti vinove loze i stilova vina koji se ovdje mogu uzgojiti i proizvesti.

Blaga mediteranska klima, uz utjecaj kontinentalne unutrašnjosti, omogućuju uspješan uzgoj brojnih sorti od kojih je moguće napraviti sve tipove vina, od suhih, do polusuhih i slatkih.

Čak i ako ne znate ništa o vinskim regijama Istre i Kvarnera, arome će vam reći iz kojeg dijela stiže koje vino. Ona iz obalnih vinograda puna su voćnih aroma, dok su vina iz unutrašnjosti prepoznatljiva po življim kiselinama, mineralnom karakteru i cvjetnim aromama.

Autohtone vrste vinove loze

Istarski vinari primarno uzgajaju lokalne sorte, bijelu malvaziju istarsku, i crveni teran, dok se brojne druge sorte proizvode u manjim količinama. Tako eksperimentalne berbe cabernet sauvignona, merlota, cabernet franca, borgonje, chardonnaya, sauvignon blanca zorno pokazuju potencijal ove regije.

Treća dominantna sorta koja se uzgaja u Istri je muškat, najčešće zvan momjanski muškat, koji je u osnovi klon poznate sorte Muscat Blanc à Petits Grains i tradicionalno se koristi za proizvodnju slatkih, desertnih vina, no zadnjih godina pokazuje i potencijal kao suho bijelo vino.

Stilovi vina u Istri su brojni kao i proizvođači. Neki se igraju s terroirom, drugi maceracijom, treći kupažama i kombinacijama kako bi stvorili nešto prepoznatljivo i specifično za njih.

Ako pitate sommeliere i enologe, 2016. je bila najbolja godina za istarska vina.

Cijenjeni u svijetu

Wine Enthusiast uključio je Istru među 10 najboljih vinskih destinacija na svijetu uz Finger Lakes, Orlando, Mendocino u SAD-u, Pijemont u Italiji, Hawkes Bay na Novom Zelandu, te doline Rhône i Loire u Francuskoj, Galiciju u Španjolskoj i kanadsku regiju Okanagan.

Decanter, vodeći europski vinski magazin, koji podjednako čitaju eksperti i entuzijasti, prozvao je Istru „Novom Toskanom“ u 2014., a istarska vina nagradio najvišim ocjenama više od 50 puta.

Munskänkarna, Švedska i Finska organizacija kušača vina s više od 20.000 članova, odabrala je Istru kao vinsku regiju 2017. godine.

Najbolja istarska vina

Ljubitelji vina iz svih dijelova svijeta dolaze na Vinistru, godišnju izložbu istarskih vinara, na kojoj više od 120 članova udruge vinara izlaže svoja vina, žestoka alkoholna pića i maslinovo ulje.

Panel sudaca kuša stotine uzoraka kako bi svake godine odabrali najbolje među odličnima.

Pogledajte pobjednike Vinistre 2022

Vrhunska vina imaju oznaku IQ - Istrian Quality, uz odobrene regionalne denominacije Zapadne, Centralne i Istočne Istre.