Molimo pričekajte

Prezentacija odležanih malvazija

Ukupno 33 vinara, 53 malvazije

VINTAGE - Prezetnacija odležanih malvazija je događanja sa fokusom na promociju istarske eno zvijezde - Malvazije istarske, demonstracijom njene svestranosti. Predstavlja znanje i trud istraskih vinara i daje profesionalcima i limitiranoj publici mogućnost kušanja ovih zanimljivih vina.

Događanje je zatvorenog karaktera, za poslovnu publiku, te se održava u hotelu Esplanade u Zagrebu. Sastoji se od dva dijela:

  • Masterclass - Posebno osmišljen menu od strane chefa Ane Grgić Tomić i sommeliera Emila Perdeca
  • Prezentacija - Vinari u obliku sajma prezentiraju svoje malvazije publici

Godine 2023. predstavljeno je ukupno 33 vinara, 53 malvazije, pri čemu najmlađi iz 2020., a najstariji iz 2003. godine. Neki od njih višestruki su šampioni i osvajači medalja. Sve redom sudjeluju poznate vinarije - Cattunar i OMO iz Brtonigle, Damjanić, Kadum i Agrolaguna iz Poreča, Benvenuti i Bertoša iz Kaldira, vinarija Marijan Arman, Rossi, Pilato i Sosich Wines iz Vižinade, Dobravac i Vivoda iz Rovinja, Meneghetti iz Bala, Matić i Polleti iz Višnjana, Anđelini iz Pazina, Anđelo Brčić iz Nove Vasi, Marčeta iz Fažane, In Sylvis iz Sv. Petra u Šumi, Vina Matošević iz Krunčići, Vina Zigante i Dešković iz Kostanjice, Ipša iz Livada, Medea iz Vodnjana, Vina Franković iz Buja, Kozlović i Prelac iz Momjana, Pervino iz Novigrada, Tomaz i Fakin iz Motovuna, Degrassi iz Savudrije.

Preuzmite brošuru

VINTAGE by Vinistra 2023.

Malvazija kao istarski brend

„Malvazija istarska jedan je od najupečatljivijih istarskih brendova, nijedna druga sorta nije imala takav utjecaj na razvoj Istre kao vinske regije, daje fantastična svježa vina, a o onim odležanim danas pišu i pričaju najpoznatiji svjetski vinski kritičari. Trebalo je puno hrabrosti, volje, truda i znanja da se kreiraju ovako iznimna vina koja u naše vinarije svake godine dovode sve veći broj stranih gostiju i koja su pozicionirala Istru kao vrhunsku eno-gastro destinaciju“, istaknuo je Luka Rossi, predsjednik Vinistre, udruge vinara i vinogradara Istre.

S njim se složio i župan Istarske županije Boris Miletić koji je također istaknuo kako je malvazija jedan od najpoznatijih simbola istarskog poluotoka.

„Mnogima je prva asocijacija na Istru malvazija. Iako nismo vinska regija s najvećim površinama vinograda, naša filozofija je da težimo izvrsnosti i mislim da upravo istarski vinari to i dokazuju stoga im od srca na tome čestitam“, rekao je istarski župan.

„Ministarstvo poljoprivrede i dalje će prepoznavati sve vaše napore i nastojati doprinositi bilo kojem vidu vašeg uspjeha, internacionalizaciji i komercijalizacijia. Čestitam vam i na domaćinstvu prestižnog vinskog ocjenjivanja Concours Mondial de Bruxelles koji ste na osnovu svoje kvalitete i dobili te s veseljem ističem kako će vas Ministarstvo poljoprivrede i Vlada Republike Hrvatske podržavati u ovome, ali i svim ostalim projektima“, poručila je istarskim vinarima ministrica poljoprivrede Marija Vučković.