Molimo pričekajte

Manifestacija Vinistra

Međunarodna izložba vina i vinarske opreme

Manifestacije „Vinistra“ najveća je i najstarija regionalna izložba vina i vinarske opreme koja se svake godine održava u dvorani Žatika u Poreču.

Na izložbi sudjeluje više od 100 izlagača, od čega preko 70 % vinara. Manifestacija traje 3 dana, tijekom kojih posjetitelj može kušati vina svih vinara koji sudjeluju na manifestaciji.

Vinistra, izložba vina i vinarske opreme regionalna je i međunarodna izložba istarskih vina i opreme za vinogradarstvo i vinarstvo.

Lokacije i termini Vinistre

Vinistra se do druge polovice 2000-ih održavala svake godine u istome terminu (29.4. do 2.5.) u dvorani Sportsko-rekreacijskog centra Veli Jože u Poreču. Godine 2009., izložba Vinistra seli u novu, veću porečku sportsku dvoranu Žatika, a 2011. termin održavanja pomaknut je na vikende polovicom svibnja.

Vinistra - prezentacija najvažnijih autohtonih istarskih proizvoda

Prvi je put organizirana u Poreču 1994. godine, od strane Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo i vodoprivredu Istarske županije i Instituta za poljoprivredu i turizam iz Poreča.

Tada je Vinistra okupila 20-ak izlagača i brojila 124 uzorka vina. Godinu kasnije (1995.) osniva se istoimena udruga vinogradara i vinara Istre, koja postaje organizatorom izložbe, a izložba se proširuje na izlaganje maslinovih ulja.

U godinama koje su slijedile (1996.-1998.), Vinistra je proširena i na izložbu sira, skute i meda, kao i izložbu istarskog pršuta i rakija, te je time postala mjestom prezentacije najvažnijih autohtonih istarskih proizvoda.

Vinistra ulazi u međunarodne vode

Godine 1999., na Vinistri je sudjelovanje u ocjenjivanju bilo omogućeno i vinima proizvedenima izvan Istre, točnije u Sloveniji i Italiji, ali samo uz uvjet da su vina autohtone sorte - malvazija istarska bijela, teran i refošk.

Time je ocjenjivanje vina poprimilo međunarodno obilježje. Izložene proizvode (više od 300 uzoraka vina, odnosno više od 600 svih uzoraka) ocjenjivala su međunarodna stručna povjerenstva imenovana od strane Izvršnog odbora izložbe.

Malvazije Mediterana

Godine 2003. održava se 10. jubilarna Vinistra (tema izložbe: „Malvazije Mediterana“), gdje su predstavljene 33 različite malvazije sa Sredozemlja. Uz smotru vina i opreme, u sklopu Vinistre bili su organizirani i stručni skupovi koji su obrađivali aktualne vinogradarsko-vinarske teme.

Novija doba Vinistre

Zbog ograničenja okupljanja uzrokovanog pandemijom koronavirusa, 2020. godine izložba Vinistra nije održana. Godinu kasnije (2021.), i dalje uz neka ograničenja zbog COVID-a, Vinistra je po prvi puta održana na otvorenom, u porečkoj uvali Peškera, u nešto kasnijem terminu, 18.-20. lipnja. Godinu kasnije (2022.), Vinistra se vraća u svibanjski termin (6.-8.5.) u dvorani Žatika, gdje je okupila 110 izlagača, od kojih 80 vinara.

Svijet malvazija

Iz Vinistre je 2009. izniknula manifestacija Svijet malvazija na kojoj sudjeluju i ocjenjuju se vina ove sorte iz cijeloga svijeta. Ova je vinarska manifestacija svakako odigrala veliku ulogu u razvoju, promociji i podizanju kakvoće istarskih vina, kao i u podizanju i širenju opće vinske kulture Istre, te u valorizaciji tipičnih autohtonih istarskih proizvoda.

Tradicionalna manifestacija

Vinistra je s vremenom postala tradicionalna izložba koja znatno utječe na razvoj, promidžbu i podizanje kakvoće istarskih vina, na podizanje i širenje opće vinske kulture u Istri te na vrednovanje tipičnih autohtonih istarskih proizvoda.