Ocjenjivanje vina i JAP
Udruga Vinistra od 1994. godine organizira Ocjenjivanje vina i jakih alkoholnih pića koje se odvija u Poreču početkom travnja mjeseca. Ocjenjivači su domaći i međunarodni enolozi, sommelieri i ostali vinski profesionalci. Nakon ocjenjivanja vinarima su svečano uručene medalje što prethodi najvećoj manifestaciji vina Vinistri na kojoj se mogu kušati nagrađena vina.
Jačanje kvalitete istarskih vina
Ocjenjivanja vina i JAP ima za cilj je prikupiti što veći broj uzoraka što bi u konačnici značilo povećanje kvaliteta vina i bolja prepoznatljivost na tržištu. Neprestano povećanje broja uzoraka autohtonih sorti pristiglih na ocjenjivanje pojačava prisutnost i važnost samih sorata.
Vinari medaljama dobijaju priznanje ali i dodatnu vrijednost. Na taj način postižemo veću konkurentnost na tržištu ali i jačamo promociju vinske regije Istre.
Istra je u zadnjih 30 godina pokazala izuzetan napredak na području turizma ali i vinarstva te je modernijim pristupom i razvojem tehnologija podigla kvalitetu vina i ostalih autohtonih proizvoda.
Posebne nagrade
Šampion
Nagrada dodjeljena najbolje ocjenjenim mladim i zrelim vinima sorte Malvazija istarska, Teran i Refošk te Muškat momjanski i Žlahtina
Platinasta medalja
Vina sa ostvarenih > 95 bodova osvajaju najvišu moguću, platinastu medalju. Plaketa predstavlja stiliziranu kozu, simbol regije Istre.
80 - 84
85 - 89
90 - 94
> 95
Šampion
Predsjednica ocjenjivačkih komisija
Caroline Gilby
Master of wine (od 1992)
Jedna od samo 418 osoba s ovom titulom na svijetu. VIše od deset godina presjednica je Vinistrinih ocjenjivanja. Doktorica je znanosti i Master of Wine od 1992.
Regionalna predsjedica komisija na DWWA-e za Balkan, Srednju i Istočnu Europu te Hrvatsku i Sloveniju
Jedna od najznačajnijih vinskih sudaca na Decanter World WIne Awards i ostalim vinskim ocjenjivanjima diljem Europe i svijeta. Sa strašću prema vinima Balkana, Srednje i Istočne Europe
Nagrađivana britanska spisateljica, predavačica i vinska savjetnica
Između ostalog, trenutno doprinosi Hugh Johnsonovoj knjižici Pocket Wine Book, Oxfordskom priručniku za vino, Svjetskom atlasu vina i Sotheby's Wine Encyclopaedii, te piše za Decanter, Jancisrobinson.com, Vino i Fino i Vinum.IN. Autorica je knjige 'Vina Bugarske, Rumunjske i Moldavije' i radi na "Srpskim vinima - novom poglavlju".
Caroline je također suorganizatorica "Ultimativnog sajma vina za središnju i istočnu Europu" u Londonu.
Nagrađivana autorica, predavačica i vinska konzultantica
Sa strašću prema vinima Balkana, srednje i istočne Europe
Tajnik ocjenjivačkih komisija
Kristijan Damjanić
Profesor stručnog studija na Veleučilištu u Poreču.
Doktorirao na Agronomskom fakultetu u Zagrebu na temu "Promjene fenolnog sastava i antioksidacijske aktivnosti kožica i sjemenki bobica grožđa cv. Teran (Vitis vinifera L.) tijekom dozrijevanja".
Od 2009. tajnik ocjenjivačkih komisija na Vinistrinim ocjenjivanjima. Aktivno sudjeluje kao suradnik udruge od tada.
Predsjednik Udruge Agrorovinj iz Rovinja. Udruga se bavi zastupanjem i zaštitom prava poljoprivrednika na tom području.
Voditeljica komisije
Elizabeth Gabay
Vinska stručnjakinja (od 1998 MW) i jedna od vodećih autoriteta za rosé vina.
Specijalizirana je za vina Južne Francuske, srednje Europe i rosé stilove, o kojima redovito piše za vodeće vinske medije poput Decantera.
Autorica knjiga Rosé: Razumijevanje revolucije ružičastog vina; Rosés južne Francuske i iz 2026. Vina Provanse (posljednje dvije knjige napisala je u suradnji s Benom Bernheimom)
Sa sinom Benom Bernheim piše i savjetuje vinarije i uvoznike u Europi i SAD-u te održava vinske radionice. Ujedno vodi web stranicu pink.wine
Voditelj komisije
Harald Scholl
Glavni urednik, VINUM Weinguide i VINUM Wine Magazine Njemačka
Harald Scholl je cijenjeni vinski novinar, urednik i međunarodni voditelj panela poznat po svojoj preciznosti u senzornom ocjenjivanju i vodstvu u vinskim degustacijama. Kao glavni urednik VINUM Weinguide Njemačka, nadgleda jednu od najutjecajnijih godišnjih degustacija u Europi, vodeći tisuće ocjenjivanja i osiguravajući najviše profesionalne standarde.
Odgovoran je za vođenje VINUM-ovih glavnih vinskih natjecanja - uključujući Riesling Champion, Deutscher Rotweinpreis, Silvaner Preis, World of Rosé i Sekt Award - gdje vodi stručne žirije, kalibrira protokole kušanja i upravlja ocjenjivanjem opsežnih i raznolikih kategorija vina.
Harald je često pozivan da služi kao voditelj panela na međunarodnim vinskim natjecanjima, uključujući i u Hrvatskoj, cijenjen zbog svog strukturiranog pristupa slijepim degustacijama, sposobnosti usklađivanja dinamike žirija i dubokog poznavanja europskih vinskih regija i stilova.
Njegov rad kombinira urednički autoritet, senzornu stručnost i jasnu predanost promicanju poštene, transparentne i globalno povezane vinske kulture.
Voditeljica komisije
Zsuzsa Toronyi
Suosnivačica je Central European Wine Institutea u Budimpešti, koji nudi WSET programe edukacije o vinu. Ondje je gotovo osam godina radila kao direktorica marketinga i predavačica. Stručnjakinja je za vinski marketing.
Završila je magistarski studij enologije na Sveučilištu Corvinus u Budimpešti
Danas se fokusira na promociju vina iz srednje i istočne Europe na britanskom tržištu, a aktivno sudjeluje i kao ocjenjivačica na regionalnim i međunarodnim vinskim natjecanjima.
Ocjenjivačica je na regionalnim i međunarodnim vinskim natjecanjima
Na prestižnom Decanter World Wine Awards ocjenjivačica je od 2021. godine.
Voditelj komisije
Igor Luković
Vinski kritičar, pisac i novinar iz Srbije
Aktivan u vinskoj industriji od 2003. godine.
Glavni je urednik časopisa Vino & Fino i Outstanding Serbia
Ujedno je jedan od osnivača Wine Identity inicijative te predsjednik žirija na Balkan International Wine Competition. Koordinator je ocjenjivanja vina za Open Balkan Wine Trophy.
Dugogodišnji je sudac na međunarodnim vinskim natjecanjima, uključujući Decanter WWA, IWC London i The Balkans IWC, te aktivno sudjeluje u vinskoj edukaciji, treninzima i savjetovanju.
Voditelj komisije
Marijan Bubola
Viši znanstveni suradnik na Institutu za poljoprivredu i turizam u Poreču
Znanstveno-istraživački i stručni rad usmjeren na vinogradarstvo, s posebnim naglaskom na utjecaj uzgojnih zahvata na kvalitetu grožđa i vina, fiziologiju vinove loze te prilagodbu vinogradarske proizvodnje klimatskim promjenama. Aktivno je uključen u izradi specifikacija za zaštićene oznake izvornosti za vino, kao i u selekciji, očuvanju i valorizaciji autohtonih sorata.
Aktivno surađuje s brojnim domaćim i inozemnim institucijama
S udrugom Vinistra surađuje na projektima usmjerenima na očuvanje istarskog vinogradarskog identiteta i unapređenje proizvodnje vina visoke kvalitete, s naglaskom na autohtone sorte. Voditelj je projekta klonske selekcije sorte Teran.
Dopisni je član Talijanske akademije za lozu i vino (Accademia Italiana della Vite e del Vino) te predstavnik Republike Hrvatske u Stručnoj skupini za vinogradarske tehnologije i zaštitu vinove loze (PROTEC) pri Međunarodnoj organizaciji za vinogradarstvo i vinarstvo (OIV). Doktorirao je na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.
Voditelj komisije
Sandi Paris
Pobjednik je prvenstava sommeliera Hrvatske čak četiri puta te sudionik mnogih svjetskih natjecanja.
Iskusni sommelier sa bogatim znanjem o vinima.
Profesionalno se bavi vinima još od 1995. godine. Radi kao konzultat u Valamar Riviera d.d kao glavni sommelier i specialist za pića od 2015.
Član je izvršnog odbora Hrvatskog sommelierskog kluba i jedan od ocjenjivača vina i sommeliera na raznim nacionalnim i međunarodnim ocjenjivanjima.
Vlasnik vinskog bara „Cinderella“ u Puli, kombinira praktično upravljanje sa strašću prema vinu.
Predsjednik komisija za jaka alkoholna pića
Zoran Lukić
Vlasnik i direktor tvrtke Scorpio d.o.o. i voditelj bar consulting odjela. Magistrirao na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu.
Predsjednik i osnivač Udruge konobara i barmena Hrvatske - najveća Udruga u regiji za edukaciju ugostiteljskog osoblja.
Specijalist za barove u hotelskom lancu Valamar Riviera d.d.
Glavni savjetnik za piće, koktele i barove u visokokategoriziranim hotelima na području Hrvatske i Austrije.
Platinum medalja - plaketa
Vina sa ostvarenih 95 i više bodova osvajaju najvišu moguću, platinastu medalju. Plaketa predstavlja stiliziranu kozu, simbol regije Istre.
80 - 84
85 - 89
90 - 94
> 95
Hall of fame
Vinistra ocjenjivanje vina i jakih alkoholnih pića te Svijet malvazija od 2001. - 2025.
| Broj | Naziv vinara | Broj šampionskih titula |
|---|---|---|
| 1 | Kozlović vina | 8 |
| 2 | Vina Cattunar | 7 |
| Benvenuti vina | 7 | |
| 4 | Dešković | 5 |
| Kabola | 5 | |
| Vinakoper (SLO) | 5 | |
| 7 | Tomaz | 4 |
| Dobravac | 4 | |
| Fakin | 4 | |
| Terzolo | 4 | |
| Steras (SLO) | 4 | |
| 12 | Franc Arman | 3 |
| Coronica | 3 | |
| Jogan (SLO) | 3 |
Sudjelujte sljedeće godine
Pozivamo vas da se okušate među najboljim istarskim vinarima u profesionalno organiziranom i neizvjesnom natjecanju u oštroj konkurenciji.