Molimo pričekajte

Tomaz

Tomaz

Regija
Istra
Adresa
Kanal 36
52424 Motovun, Hrvatska
Kontakt
+38552681717

Tomaz - vina van okvira 

Pod utjecajem specifične klime koju regulira rijeka Mirna, na teškim ilovastim i laporastim tlima, rastu vinogradi složne obitelji Tomaz. 24 hektara vinograda, koji se prostiru na obroncima Motovuna, njeguju posebice autohtone sorte kao što su istarska malvazija, teran te muškat bijeli dok se od ostalih sorti ističu merlot i sauvignon blanc.

Iako obitelj Tomaz njeguje tradiciju vinarstva i vinogradarstva generacijama, profesionalno je započela s radom 2009. godine kada je začetnik vinarije, Klaudio Tomaz, proizveo jedne od svojih prvih etiketa. Danas vinarija Tomaz broji 13 vinskih etiketa u svom portfelju. Naglasak je na malvaziji istarskoj i teranu od kojeg proizvodi čak 4 različite etikete. U središtu vinske priče ove obitelji jest proizvodnja isključivo vrhunskih vina što potvrđuju i brojna priznanja za ovu Motovunsku vinariju. Osim zlatnih odličja na domaćim natjecanjima, od kojih je najpoznatije „Vinistra“, vina Tomaz višestruko su nagrađena zlatom upravo za autohtone sorte teran Barbarossu te istarsku malvaziju Sesto Senso na jednom od najprestižnijih vinskih natjecanja u svijetu „Decanter“ u Londonu.

Klaudio Tomaz, danas prenosi svoje znanje na sina Antonia Tomaza koji se i sam prije nekoliko godina pridružio obiteljskoj proizvodnji vina.

Uz pomoć moderne tehnologije te dašak tradicije, Tomaz vina nastaju kao rezultat prožimanja obiteljskog rada i terroira. Ona nose svojevrsni potpis tih dvaju elemenata kao jedinstvena autorska djela, a zbog njihove posebnosti koja se osjeti u svakom gutljaju, izlaze iz uobičajenih okvira te tako postaju - vina van okvira.