Molimo pričekajte

Vina Prelac

Vina Prelac

Regija
Istra
Adresa
Dolinja vas 19, Momjan
52460 Buje, Hrvatska
Kontakt
+385981758279

Vina Prelac

Na krajnjem sjeverozapadnom dijelu Hrvatske istre, uz granicu sa Slovenskim dijelom Istre smjestio se je srednjovjekovni gradić Momjan. U ovom lijepom kraju burne prošlosti stanovništvo se je od davnina bavilo vinarstvom i maslinarstvom. Zaštitni znak Momjana je Muškat Momjanski koji je 18. hrvatsko vino sa zaštićenom oznakom izvornosti u EU. 

Vinarija Prelac jedna je od pet vinarija koje rade Muškat Momjanski. Vino se u obitelji Prelac proizvodi preko stotinu godina ali novija povijest započinje 1996. godine kada Rino Prelac otvara mali vinski podrum, a vina su se najviše prodavala u obiteljskoj konobi koja se nalazi uz podrum. Danas vinarija prelac obrađuje 11 hektara vinograda koji su zasađeni na bijeloj zemlji u okolici Momjana a posao uz Rina vodi sin Denis. 

Na tržištu su prisutni se desetak etiketa vina a perjanice vinarije su svježa malvazija istarske te odležani refošk koji je nositelj brojnih nagrada, te dvije verzije muškata: sviježi i „Gregorio“ napravljen kao passito. Osim odlične konobe koja je već dugi niz godina među najboljima u Istri imaju i sobe koje krase vinska imena: Malvazija istarska, Muškat Momjanski i Refošk.