Molimo pričekajte

Vina Mario Banko

Vina Mario Banko

Regija
Istra
Adresa
Bašići 29d
52444 Tinjan, Hrvatska
Kontakt
+385917253938

Vina Mario Banko

Obiteljska vinarija Mario Banko nalazi se u selu Bašići na pola puta od Poreča do Pazina u blizini Tinjana. Iako je ovaj lijepi kraj poznat po Istarskom pršutu i vinogradarstvo je također tradiciona djelatnost Tinjanštine. Mario Banko je veći dio karijere proveo u ugostiteljstvu i turizmu ali nije zapostavio obradu zemlje što je u njegovoj obitelji tradiciji već generacijama.

Godine 1995. zasadilo je nove nasade vinograda, na crvenoj zemlji u okolici sela Bašići, te se od 2007. godine ozbiljnije počeo posvećivati vinarstvu. U poslu mu pomažu, supruga i sin Toni, koji je preuzeo vođenje obiteljskog restorana u Zelenoj laguni kod Poreča. Vinarija Banko danas obrađuje tri hektara vinograda a dominiraju autohtone sorte grožđa malvazija istarska , teran i hrvaticu te uz njih uzgajaju i provjerene intenacionalne sorte muškat bijeli, merlot i cabernet sauvignon. 

Na tržištu su prisutni sa sedam etiketa vina među kojima se posebno ističe sviježa malvazija istarska i cuvee „Sveti Šimun“ koji je posvečen Tinjanskom svecu zaštitniku. Osim vina na tržištu su prisutni i sa šest etiketa destilata te sa jednom etiketom ekstra djevičanskog maslinova ulja.