Molimo pričekajte

Kabola

Kabola

Regija
Istra
Adresa
Kanedolo 90, Momjan
52460 Buje, Hrvatska
Kontakt
+38552779208

Tenuta Kabola

Obitelj Markežić potječe iz sela Oskoruš pored Momjana, a od davnina nose obiteljski nadimak Kabola. Tradicija vinarstva i vinogradarstva kod Kabolinih započela je još krajem 19. stoljeća, a novija povijest krenula je 1981. kada je Mario Markežić započeo proizvoditi vino za mali obiteljski restoran u Kremenju. 

Godine 1997. Mariov sin Marino Markežić preuzima restoran i pretvara ga u eno-gastro oazu specijaliziranu za jela sa tartufima. Nastavljaju i sa proizvodnjom vina kojeg osim za vlastite potrebe dijelom plasiraju i na tržište. Oduvijek su Kabole prvenstveno njegovali Muškat Momjanski i Malvaziju Istarsku, ali su postepeno sadili i druge sorte grožđa poput terana, merlota i cabernet sauvignona. Prekretnica u radu vinarije nastaje 2004. godine, kada Marino otvara prvu modernu vinariju u hrvatskom dijelu Istre koja neodoljivo podsjeća Toskanske Tenute. 

Uz brojne ljubitelje vina, vinariju Kabola redovito posjećuju i filmske ekipe te je poslužila kao kulisa za snimanje brojnih filmova. Obrađuju 20 hektara vinograda, a od 2009. godine prešli su na ekološku proizvodnju grožđa. Na tržištu su prisutni sa 15 etiketa vina, a prvi su počeli sa odležavanje vina koristiti Gruzijske Amfore ukopane u zemlju.