Molimo pričekajte

Kabola

Kabola

Regija
Istra
Adresa
Kanedolo 90, Momjan
52460 Buje, Hrvatska
Kontakt
+38552779208

Obiteljska tradicija od 1891. godine

Vinska priča obitelji Markežić započela je daleke 1891. godine s Momjanskim Muškatom.

Od tada do danas, vrijedne i strpljive ruke pišu ovu nevjerojatnu vinsku priču, nadahnutu željom da se istaknemo svojom iskrenošću i posebnošću. Oblikovali smo vlastiti prepoznatljiv stil kroz brend Kabola. BIO proizvodnja vina i maslinovog ulja od 2006 godine i oznaka za EU organsku proizvodnju koja se nalazi na našim etiketama.

Korištenje amfora u proizvodnji

Vino iz amfora kruna je našeg truda kao prvi Hrvatski vinari krenuli smo istraživati taj drevni način proizvodnje od 2000 godine. Tu su nas priroda i zemlja najviše podarile tako da su Malvazija istarska i Teran dobili sasvim novu dimenziju. Pokazali su svoju plemenitost kroz produženu fermentaciju u amforama te počivanje vina bez uklanjanja dropa i taloga do kasnog proljeća. Grožđe se rađa iz zemlje i svoj sok poklanja zemlji kako bi ga ona pretvorila u vino. Korištenje glinenih amfora u postupku stvaranja vina omogućilo je podizanje kvalitete same maceracije.

Naše su amfore porijeklom iz Gruzije iz koje potječu najstarija proizvedena vina na svijetu, po čijoj recepturi i mi njegujemo vina naših autohtonih sorti. Za takvu vrstu vinifikacije rezervirali smo grožđe iz našeg najprestižnijeg vinograda na brežuljku “Stancija”. Upravo iz te bijele glinene zemlje korijenje loze Istarske Malvazije i Terana crpi sastojke koje ih čine tako posebnima. Muljanje grožđa u amfori, produžena fermentacija, počivanje mladog vina bez uklanjanja grožđanih lupina sve do proljeća, prešanje, sve su to iskonski načini pomoću kojih se “grožđe pretvara u vino”, a ne oni pomoću kojih “čovjek proizvodi vino”.

Jedinstvena lokacija vinarije Kabola

Nalazimo se na sjeverozapadu istarskog poluotoka, na 275 m nadmorske visine, a pogled nam seže do Alpa i Dolomita s jedne strane, te bogatog zelenila netaknute prirode i prekrasne morske panorame s druge strane. Naši su vinogradi smješteni na brežuljku pod nazivom Štancija i u okolici naše vinarije na lokaciji Kanedolo kod Momjana. Zemlja je uglavnom glinena i bogata laporom što vinima daje posebne značajke.

Marljivim radom u vinogradu dobivamo grožđe koje je slika našeg kraja i podneblja. Bez kvalitetnog grožđa nema velikih vina. To znači da priprema dobrog vina započinje već u vinogradu.

Grožđe pretačemo u čaše otkrivajući svu dobrotu i čari našega momjanskog kraja, sažetog u kapljicama vina Kabola.

Kabola bio vina

Vino traži hlad podzemlja, želi mir. U podrumu se vino njeguje kako bi dobilo željene značajke. Naše grožđe kroz kraće i duže maceracije u hrastovim bačvama ili amforama dobiva posebne note. Tako nastaju naše etikete Malvazija Istarska, Malvazija Unica, Malvazija Amfora, Muškat Momjanski, Pjenušac RE, Teran, Merlot, Cabernet Sauvignon, Teran Amfora, Supremo.

Kabola wine experience

Dobro došli u vinariju Kabola na degustaciju vina po vašem izboru u kojima možete uživati uz istarske delicije (istarski pršut i ekstra djevičansko maslinovo ulje). Svaku vašu želju nastojimo ispuniti na najbolji način I uvesti Vas kroz naše privatne vođene degustacije u svijet Kabola i našu filozofiju.