Molimo pričekajte

Cattunar

Cattunar

Regija
Istra
Adresa
Nova Vas 3
52474 Brtonigla, Hrvatska
Kontakt
+38552720496

Vinarija na četiri zemlje

Terroir Zapadna Istra – Brtonigla

Jedinstveni položaj: Vinogradi se nalaze na četiri različita tla: crveno, sivo, bijelo i crno tlo

LINIJA MALVAZIJA ISTARSKA 4 TERRE – vina vinificirana sa svakog tla posebno, fermentacija na vlastitim kvascima izdvojenim iz grožđa sa svakog pojedinog tla i punjena u ograničenu seriju 4 TERRE.

4 TERRE pruža jedinstveni doživljaj i otkriva snažan utjecaj tla i terroira na vino.

MALVAZIJA ISTARSKA 4 TERRE: Ista sorta - ista vinifikacija – 4 Malvazije – 4 različita doživljaja

Obitelj Cattunar naraštajima je ukorijenjena u terroiru zapadne Istre sa tradicijom vinogradarstva i vinarstva.

Posjed obitelji Cattunar stalno se proširivao da bi došao do sadašnjih 40-ak hektara vinograda. Većina površine vinograda zasađena je autohtonim istarskih sortama grožđa: malvazijom, teranom, muškat bijelim i muškat ružom, kao i ostalim svjetskim sortama: chardonnay, cabernet sauvignon, merlot, sauvignon blanc.

Proizvodnja vina u zapadnoj Istri i na području Brtonigle toliko je ukorijenjena u povijesti i u narodnom duhu, da je ušla u lokalne legende. Najpoznatija od tih legendi jest ona o Tri kraljice (Tre Regine).

A legenda kaže sljedeće: na brdima iznad Novigrada bila su smještena tri kaštelira, Sveti Dionizije, Sveti Juraj i Valaron. U tim su kaštelirima živjele tri kraljice: kraljica soli, kraljica ulja i kraljica vina, koje su vladale proizvodnjom tri najplementije i najvažnije stvari u zapadnoj Istri, od kojih se ovdje oduvijek živjelo.

Legenda o Tri kraljice možda najzornije svjedoči o dubokoj, dugostoljetnoj tradiciji, kao i o značaju proizvodnje za zapadnu Istru i za Brtoniglu.

Iznimno smo ponosni što se baš ovdje, gdje se oduvijek slavila zemlja i njeni najvažniji plodovi, danas nalaze naši vinogradi. Ne govori li to o neprolaznoj predispoziciji ove naše zemlje, da onima koji je dovoljno poštuju, omogućuje da uživaju u najboljem vinu i najboljem maslinovu ulju?

Vina Cattunar danas proizvode vina u raznim stilovima i vrijednosnim rangovima, u cijelosti su obiteljski biznis, u kojem uz Franca najvažniju ulogu igra njegova supruga Vesna. Kćer Nicol i sin Edi nova su generacija vinogradarske obitelji koja svoju budućnost vidi u stalnom poboljšavanju kvalitete grožđa i vina.

Obitelj Cattunar iz Brtonigle daje i nastavit će davati sve što može i zna kako bi postigla što vjerniji iskaz istarske malvazije i terana ovom plemenitom i starom terroiru.