Molimo pričekajte

Agapito vina

Agapito vina

Regija
Istra
Adresa
Marčenegla 1/4
52420 Buzet, Hrvatska
Kontakt
+385915488286

Vina Agapito je mala obiteljska vinarija smještenana sjeveru Istrej u mjestu Marčenegla na brdovitom reljefu koji okružuje jezero Butonigu

Tradicija uzgojem vinove loze i proizvodnjom vina seže još prije dolaska malvazije, uzgojem starih autohtonih sorti kao što su duranija i hrvatica. Najljepši pogled na tradiciju i brigu prema vinovoj lozi daju vinogradi zasađeni krajem 19 st. a koji i dan danas daju grožđe vrhunske kvalitete.

Znanje se prenosi sa koljena na koljena pa tako i naša glavna filozofija, a to je da se vino radi u vinogradu a u podrumu njeguje. Iz tog razloga radimo pod ekološkom poljoprivredom. U podrumu spajamo tradiciju i moderno tako naša crna vina dozrijevaju min. 3 godine u drvenim bačvama dok sva bijela vina prolaze crio-maceraciju.

Trenutne površine pod vinogradima iznose 2.7 ha raštrkanih na nekoliko položaja sa nadmorskom visinom od 42 m do 360 metara, u kojima se nalaze autohtone istarske sorte, i to redom: Malvazija istarska, Duranija, Trbljan i Muškat žuti. A od crnih: Teran, Borgonja, Hrvatica, Likant i Muškat ruža.