Molimo pričekajte

Vina Fuhtar

Vina Fuhtar

Regija
Istra
Adresa
Nedešćina 137 A
52231 Nedešćina, Hrvatska
Kontakt
+385989069871

Vina Fuhtar

Tradicija vinarstva i vinogradarstva u Istočnoj Istri postoji od davnina, te su brojne obitelji u ovome kraju generacijski obrađivale vinograde. U zadnjih 60 godina zbog pojačane industrijalizacije i raseljavanja stanovništva, brojna su gospodarstva zapuštena. Ali u zadnjih desetak godina stvari se polako mijenjaju na bolje. 

Vinari Labinštine udružuju se u udrugu prigodnog imena „Trs“ koja danas broji preko 30 članova a predsjednik i dobri duh udruge je Valter Licul. Valter je sa sinom Pijerom 2016. godine osnovao „garage“ vinariju „Fuhtar“. Ova je vinarija nastavak bogate tradicije vinogradarstva u obitelji Licul koja traje preko 100 godina, a utemeljio ju je Valterov djed koji je nosio nadimak Fuhtar. 

Vina Fuhtar danas obrađuju 3 hektara vinograda u okolici Nedešćine te planiraju sadnju još nekoliko hektara terana na jednoj od najboljih mikrolokacija u Šumberu. Na tržištu su prisutni sa osam etiketa vina te od sortimenta u vinogradu dominiraju autohtone sorte malvazija istarska i teran. Uz to nude još i merlot te muškat žuti.