Molimo pričekajte

Teraboto

Teraboto

Regija
Istra
Adresa
Istarska 99
52215 Vodnjan, Hrvatska
Kontakt
+385994566224

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Dario Vitasović – TERABOTO djeluje od 1995.

TERABOTO nije samo vino, TERABOTO je put. Put naših predaka. Razvoj njihovih odnosa. Put koji se nastavlja i nadopunjuje iz godine u godinu. Nešto znanja, puno truda, još više nedoumica, kako bi kod sljedeće fermentacije nastavili tamo gdje smo stali prethodne godine. I ne mora biti aromatičnije, intenzivnije, svježije, cvijetnije. Bitno da bude različito. Da bude drugačije. Da ima što reći. Da bude posebno, pa će u moru proizvođača i potrošača pronaći svoj put.

Cilj: dotaknuti granice Malvazije.

Vizija: vrhunski Teran.

TERABOTO je put od tradicionalne istarske kaplje do najboljeg eliksira kojega ova crvena zemlja može dati. Ljubav koju njegujemo prema lozi pretvara se iz godine u godinu u potoke prolivenog znoja, u more emocija.

Vodnjan je tradicionalno poljoprivredno područje u kojem je najviše zastupljeno vinogradarstvo i maslinarstvo. Želeći nastaviti tradiciju naših predaka na moderniji, suvremeniji način odlučili smo krenuti ulagati u modernizaciju do tada tradicionalne proizvodnje vina za svoje potrebe. Najprije smo iz drvenih bačva za vino prešli u inox, zatim uložili u sistem za hlađenje, od 2003. smo krenuli u širenje nasada vinove loze, te od nekoliko stotina čokota vinove loze došli do cca 10 tisuća čokota na 3,5 ha.

Teraboto vinograd je smješten na sjeveru Vodnjana, udaljen od naselja zračnom linijom cca 1 km, na nadmorskoj visini od cca 150 m.

Vinograd je položen na padini prema moru s pogledom na Vodnjan i brijunski arhipelag.

Teraboto maslinici su smješteni u prstenu oko Vodjana, na 5 različitih lokaliteta, udaljeni od naselja zračnom linijom do cca 1,5 km. Maslinici Corona Vespa i San Giacomo nalaze se na Istoku Vodnjana, prema Galižani. Oba su s pogledom na pulski akvatorij, brijunski arhipelag i Vodnjan. Maslinik San Antonio nalazi se na blago nagnutoj južnoj padini koja također gleda na pulski akvatorij i brijunski arhipelag. Maslinik Munida se nalazi na jugu Vodnjana, nedaleko prometnice prema Fažani i Peroju. Maslinici Bus de Piso se nalaze na sjevero-zapadu Vodnjana, nedaleko Parka kažuna, također s pogledom na more i brijunski arhipelag. Svi su maslinici na lokalitetima na kojima su od pamtivijeka bile zasađene masline.

Masline se uzgajaju na tradicionalan način, branje je ručno, a prerada se vrši hladnim postupkom iste večeri u Vodnjanskim uljarama. Početak berbe ovisi o vremenskim prilikama i dozrijevanju maslina. Najčešće s berbom započinjemo 8. listopada, te ista traje 10-tak dana. Nove masline se kontinuirano zasađuju od 2003.