Molimo pričekajte

Meneghetti vina

Meneghetti vina

Regija
Istra
Adresa
Stancija Meneghetti 1
52211 Bale, Hrvatska
Kontakt
+385995288202

Meneghetti - prvi hrvatski vinski resort

Zagrebački odvjetnik, Miro Plišo još je krajem prošlog stoljeća prepoznao ljepote Istarskog krajolika, te je tražio neku zanimljivu mikrolokaciju gdje bi mogao provoditi slobodno vrijeme u miru i tišini. Nakon duge potrage u jugozapadnom dijelu poluotoka između Bala i Barbarige, sa pogledom na Brijunsko otočje pronašao je zapuštenu stanciju Meneghetti. 

Na ovom zapuštenom posjedu, nekad je živjela bogata obitelj koja se bavila poljoprivredom prvenstveno maslinovim uljem i vinom od čega je dobar dio prodavala austrougarskoj vojsci iz obližnjih utvrda. Miro je brzo obnovio objekt te je u početku htio uzgajati malo maslina, ali ubrzo je posadio i prvi vinograd. 

Od početne ideje sa početka ovog stojeća do danas stancija Meneghetti razvila se je u impresivan Wine Resort koji se svake godine nadopunjuje i raste, te je 2022. otvoren jedan od najmodernijih vinskih podruma u južnoj Istri. Prve dvije vinske etikete bile su Meneghetti White i Meneghetti Red koje su i danas ostale prepoznatljiv proizvod ove vinarije, a nadogražene su sa još desetak etiketa od kojih se ističe Single vineyard etiketa „Meneghetti Val Gambalera“.