Molimo pričekajte

Damjanić

Damjanić

Regija
Istra
Adresa
Fuškulin 99
52440 Poreč, Hrvatska
Kontakt
+385912399995

Priča započinje početkom 18. stoljeća kada je obitelj Jurković počela podizati nasade vinograda na području Fuškulina pokraj Poreča

Godinama upornog rada prerasli su u jednu od vodećih vinskih kuća u regiji, da bi 30-tih godina prošloga stoljeća bili nagrađivani na svjetskim vinskim izložbama kao što je EXPOSITION DU BIEN-ETRE, PARIS 1928 u Parizu, gdje su 1928. godine za crno vino pobijedili Grand prix s zlatnom medaljom. U to doba većinu su proizvedenog vina izvozili u Trst jer im je vino radi visoke kvalitete bilo dobro prihvaćeno na tržištu. Sve do kraja 2. svjetskog rata obitelj je obrađivala 30 ha poljoprivrednog zemljišta od čega je 20 ha bilo pod vinogradom.

Poslijeratne političke struje na ovim područjima nisu tolerirale poduzetnički način privređivanja, pa je obitelj pod krikom nacionalizacije desetkovana i uništena, čime je zaustavljena njena stoljetna vinogradarska i vinarska tradicija.

Nakon 50-tak godina stanke, početkom novog tisućljeća potomci, točnije obitelj Damjanić, započinju sa ponovnim podizanjem nasada vinograda na istim plodorodnim površinama.

Upornim radom nakon 15-tak godina obitelj Damjanić raspolaže sa 10,5 ha vinograda i moderno opremljenim podrumom, gdje stečeno znanje i ljubav prema vinarstvu primjenjuje mladi enolog Ivan Damjanić.

Trenutni asortiman kojim raspolaže obitelj Damjanić obuhvaća: Malvaziju Istarsku, Malvazija Istarska ˝Akacija˝, Malvazija Istarska Classic, Rose ˝Penelope˝, Muškat žuti, Malvaziju Istarsku ˝Sincerus˝, Borgonju, Duro Istriano, Clemente blanc. Clemente te Virtu Brut.

Osim vina proizvodimo i maslinovo ulje koje je dostupno u vinariji.

Obiteljski planovi su podizanje još vinogradarskih površina sa naglaskom na Malvaziju Istarsku kao vodeću sortu na ovom području i na Borgonju, kao jedu tradicijsku istarsku sortu koja je u posljednjem razdoblju zbog nadolaska novih sorata potisnuta na marginu uzgoja.

Naglaskom na što bolju kvalitetu obitelj Damjanić koristi se najmodernijom tehnologijom u proizvodnji vina a rezultati se vide iz dobivenih medalja na domaćim i međunarodnom natjecanjima - izložbama vina.

Cilj i strategija razvoja prvenstveno se temelji na tradicijski kvalitetnom pristupu kao i u vinogradu tako i u podrumu.