Molimo pričekajte

Matić vina

Matić vina

Regija
Istra
Adresa
Baškoti 4
52463 Višnjan, Hrvatska
Kontakt
+385915871339

Matić

Obiteljska vinarija Matić iz malog sela Baškoti u opčini Višnjan baštini tradiciju vinarstva i vinogradarstva preko stotinu godina, kada je pradjed Grgo zasadio prve vinograde i masline. Kasnije generacije su odražavale imanje a novija povijest počinje devedesetih godina prošlog stoljeća kada imanje preuzima Milenko i podiže ga na višu razinu a danas uz njega stasa i peta generacija vinara u obitelji sin Erik, školovani enolog koji je školovan na Agronomskom fakultetu u Zagrebu. 

Obitelj Matić trenutno obrađuje petnaestak hektara vinograda a u dogledno vrijeme planira se i proširenje nasada kao i vinskog podruma. Vinogradi su zasađeni na dubokoj crvenoj zemlji a nalaze se na specifičnoj mikrolokaciji u trokutu Kaštelir - Višnjan - Vižinada gdje i mnogi drugi istaknuti vinari imaju svoje vinograde. Vinarija Matić posebnu pažnju posvećuje naravno malvaziji istarskoj koja im je i najzastupljenija sorta u vinogradu. Od ostalih sorti imaju chardonnay, muškat žuti, teran, merlot, cabernet sauvignon i muškat ruža, na tržištu su prisutni sa dvanaest etiketa vina a dio vina prodaje se kao otvoreno vino. 

Za svoja vina već su osvajali brojne domaće i međunarodne nagrade a posebno za malvaziju istarsku u sviježoj i odležanoj varijanti. Posebno su ponosni na odležanu odležanu malvaziju istarsku „Afrodita“ iz berbe 2019. koja je na jednom od najjačih svjetskih ocjenjivanja Decanteru 2022. godine okitila se zlatnim odličjem. Od ostalih etiketa treba istaknuti i pjenušac „Apolon“, rose „Eros“ i crni cuvee „Dioniz“.