Vina Vorić

Vina Vorić
Istra
Digitronska 14
52460 Buje, Hrvatska
+385914460355
vinavoric@gmail.com
Vina Vorić
Josip Bepo Vorić jedan je od nekoliko specifičnih istarskih vinara koji se paralelno bave ugostiteljstvom i vinarstvom. Bepo i supruga Karmen dugi niz godina veoma uspješno vode pizzeriju - konobu Aquarius u Bujama, nezaobilazno eno-gastro odredište brojnih domaćih i stranih gurmana. Česti je slučaj da se po restoranima može dobro jesti, ali da je ponuda vina problematična. To ovdje nije problem jer se vlasnik brine o kvaliteti jednog i drugog.
Bepo dolazi iz klasične istarske obitelji u kojima su se obje strane, majčina i očeva, bavile vinogradarstvom, stoga je i on 2001. godine završio školovanje na vinogradarskom institutu u Poreču. Ova nadogradnja mu je dobro došla da bi mogao u Ferencima pored Vižinade, gdje je rođena majka, podići vinski podrum i tako nastaviti tradiciju koju su njegovi preci započeli 1920. godine. S očeve je strane pak naslijedio smisao za ugostiteljstvo jer je njegova obitelj u blizini Višnjana godinama imala gostionu u kojoj su prodavali vino. Danas vinarija Vorić obrađuje šest hektara vlastitih vinograda na dvije lokacije, na svakoj po 3 hektara. Nedaleko od Buja na bijeloj zemlji na položajima Contarini i Ferne uzgajaju bijele sorte grožđa, malvaziju istarsku i viognier, a crvene sorte teran i cabernet sauvignon uzgajaju na crvenoj zemlji u okolici Vižinade.
Godišnja proizvodnja vinarije Vorić je 20.000 litara vina od čega se trećina plasira na tržište kroz butelje, a dvije trećine kao otvoreno vino. Za svoja vina Bepo je već dobio brojne nagrade na istarskim vinskim manifestacijama.
Pogledajte bazu svih članova udruge Vinistra