Molimo pričekajte

Legovina - obitelj Legović

Legovina - obitelj Legović

Regija
Istra
Adresa
Mekiši 7
52464 Kaštelir, Hrvatska
Kontakt
+38598750795

Vina Legovina

Tradicija vinarstva i vinogradarstva u obitelji Legović započela je davne 1937. u selu Mekiši kod Kaštelira, tada je Anton Legović zasadio prvi vinograd, koji je od njega preuzeo sin Albino. Devedesetih godina prošlog stoljeća vinariju preuzima Albinov sin Valter i podiže je na viši nivo. 

Valter je školovani enolog te je godinama iskustvo stjecao u najvećoj Istarskoj vinariji Agrolaguni a danas posao polako preuzima njegov sin Marko, također školovani enolog. Kruna ovog obiteljskog rada je novootvoreni moderni podrum sa svim pratećim sadržajima. Pošto u okolici Kaštelira brojne obitelji nose prezime Legović a većina proizvodi vino zbog lakšeg prepoznavanja, njihov brend nosi ime Legovina. Danas obrađuju 12 hektara vinograda na dubokoj crvenoj zemlji na nadmorskoj visino od 150-250 metara. 

Od sortimenta u vinogradu dominira malvazija istarska a slijede je chardonnay, sauvignon bijeli, muškat bijeli te teran, merlot, cabernet sauvignon i cabernet franc. Na tržištu su prisutni sa dvanaest etiketa vina podijeljenih u četiri kategorije: Perlata, Fresca, Matura i zvijezdama vinarije cuvee Nobile Blanc i cuvee Nobile Noir.