Molimo pričekajte

Ipša

Ipša

Regija
Istra
Adresa
Ipši 10, Livade
52424 Motovun, Hrvatska
Kontakt
+385995354455

Simbioza vina i maslinova ulja

Obiteljska boutique vinarija Ipša nalazi se u zaseoku Ipši,  podno Oprtlja sa pogledom na Motovun. Iz Ipši pruža se pogled na Motovunsku šumu, jedno od najznačajnijih svjetskih staništa bijelog tartufa . Upravo je lov na tartufe bio prvi hobi mladog Klaudija Ipše ,potom se je okušao u ugostiteljstvu ali pravu ljubav otkrio je u maslinarstvu. 

Početkom ovog stoljeća supružnici Klaudio i Irena Ipša posvetili su se uzgoju maslina i vrlo brzo postali jedni od najznačajnijih proizvođača maslinova ulja u regiji te danas imaju modernu uljaru i 4000 stabala maslina i osvajači su brojnih nagrada za svoja maslinova ulja . Sin Ivan pomagao je roditeljima, te je  pokazivao veliku ljubav prema vinogradarstvu pa su 2010 godine maslinarstvu, dodala i vinogradarstvo. 

Danas su na vinskoj sceni prisutni sa šest etiketa vina a u vinogradi se nalaze na položajima Ipši, Oprtalj i Santa Elena koja je jedan od najviših vinograda u Istri. Od sortimenta  uzgajaju : malvaziju istarski, sivi pinot, refošk i teran te rade isključivo macerirana i odležana vina koja se uz maslinova ulja i ostale delicije mogu kušati u moderno opremljenoj kušaoni.