Molimo pričekajte

Wine Babos

Wine Babos

Regija
Istra
Adresa
Ul. Vladimir Nazor 26B
52215 Vodnjan, Hrvatska
Kontakt
+385989612443

Bumbarska tradicija

Vodnjan je grad koji se dići bogatom poviješću a povijesno se njegovi stanovnici nazivaju Bumbari. Stari Rimljani su se stalno nastanili na ovom području još u II. stoljeću prije Krista. Od tada pa do danas na Vodnjanštini se njeguje se tradicija vinogradarstva i maslinarstva. 

Najznačajnija obiteljska vinarija u Vodnjanu je Giacometti-Moscarda koja na tržištu poznata pod brendom „Babos“, što je povijesno ime dijela Vodnjana u kojem se nalazi vinarija. Prva generacija koja je pokrenula vinariju jesu nona Livia i nono Claudio, a njih su naslijedili kćerka Lorella i suprug Guglielmo. Danas vinariju vodi treća generacija, njihovi sinovi Matteo koji je enolog i Luca koji vodi brigu o marketingu . 

Babos je danas na tržištu prisutni sa 7 etiketa vina te obrađuju 10 hektara vinograda koji su smješteni na položajima u okolici Vodnjana. Od sortimenta prevladava malvazija istarska a slijede je teran, merlot, cabernet sauvignon te muškat ruža. Treba istaknuti proizvodnju izvrsnih charmat pjenušaca te tradicionalnog desertnog vina Vodnjanštine „Vin de Rosa“, koji se dobiva od prosušenih bobica malvazije istarske i muškata ruže.