Molimo pričekajte

Benvenuti Vina

Benvenuti Vina

Regija
Istra
Adresa
Kaldir 7
52424 Motovun, Hrvatska
Kontakt
+385993541281

Vizionari iz Kaldira 

Kaldir, malo mjesto pored Motovuna u kojem se mještani poljoprivredom bave već dugi niz godina. Ovaj kraj od davnina poznat je po voćarstvu a u zadnjih desetak godina ponovno se obnavljaju brojni vinogradi i maslinici. Predvodnik novog vala vinarstva u ovom kraju je nažalost prerano preminuli Livio Benvenuti (1953. -2020.). 

Livio je početkom ovog stoljeća zajedno sa sinovima Albertom i Nikolom počeo podizati obiteljsku vinariju u starom obiteljskom podrumu sagrađenom pred stotinjak godina. Livio je bio vizionar te je duboko vjerovao da Motovunski teroir može dati izvrsne rezultate sa najvažnijim istarskim sortama grožđa, malvazijom istarskom i teranom. 

Danas je ova obiteljska vinarija važan čimbenik na hrvatskoj vinskoj sceni i od dvije etikete vina u početku narasla na desetak etiketa, ovisno o berbi. Vina su podijeljena u tri linije: tradicijska, u kojoj su zastupljena svježa vina, dok odležana vina nose ime Livio Benvenuti. Vrhunac proizvodnje je svojevrsna „Reserva de la Familija“ koju čine dvije etikete iz linije Single Vineyard linije koje izlaze na tržište samo u najboljim berbama, teran Santa Elisabeta i muškat San Salvatore.