Molimo pričekajte

Pilato vina

Pilato vina

Regija
Istra
Adresa
Lašići 2
52447 Vižinada, Hrvatska
Kontakt
+38552446281

Naša priča slična je većini priča u Istri

Prvi mali vinograd od samo par redova zasadio je naš pradjed Ivan 1934. godine u okolici Lašići, malenom selu kraj Poreča gdje i danas obitelj živi i proizvodi vino.

Naši su se preci tada bavili i proizvodnjom ratarskih kultura, ne samo vinogradarstvom, ali je naš djed Končeto 60-tih godina odlučio proširiti vinograde i orijentirati se samo na vinarstvo budući je to bio proizvod koji se najbolje prodavao.

Sin Eliđo nastavio je proizvodnju, proširio i modernizirao podrum i 1994. godine punio prvu butelja vina.

Trenutno je cijela obitelj uključena u obiteljski posao i nastavlja ga predano obavljati kao i svi oni prije njih.

Iako se s vremenom proizvodnja vina modernizirala i daleko je drugačija od one za koju su znali naši pradjedovi, cilj i misao vodilja je i dalje ostala ista – proizvoditi najkvalitetnije proizvode poštujući maksimalno prirodu i terroir, ne zaboravljajući pritom tradiciju na kojoj počiva cijela naša priča.

Trenutno obitelj uzgaja vinovu lozu na 15 hektara površine.

Svi se naši vinogradi nalaze na više od 250 metara nadmorske visine na crvenici ( terra rossa)

Smješteni su na području Kaštelira i Vižinade, najviše 2 km od podruma što nam omogućava brzi transport grožđa do podruma i preradu u što kraćem roku što je najvažnije za optimalni tijek fermentacije i kvalitetu krajnjeg proizvoda.

Kako bi maksimalno očuvali prirodu i tlo na kojoj raste naša vinova loza, od 2018. godine u našim vinogradima koristimo samo ekološka gnojiva, a od 2022. godine i ostali preparati za zaštitu loze i grožđa su ekološki čime smo stvorili uvjete za prelazak u ekološku proizvodnju u potpunosti.