Molimo pričekajte

Vina Franković

Vina Franković

Regija
Istra
Adresa
Trg Josipa Broza Tita 6
52460 Buje, Hrvatska
Kontakt
+385912433651

Dugačka vinarska tradicija obitelji Franković

Generacijama je ostala konstanta, čvršća od vezanosti za mjesto, pa ni ljubavlju potaknuto putovanje Josipa Frankovića iz središnje Istre u Buje nije ugrozilo od oca usađenu ljubav prema lozi i strast prema proizvodnji vina. Štoviše, novo mjesto života i odabir zemljišta na pažljivo izabranom, neobično blagorodnom položaju Santa Lucie sa dobitnom kombinacijom vapnenca i gline, bila je temelj nove vinske priče sa starim korjenima i stabljikom, kroz koju teče iskustvo neformalne mudrosti, formalne agronomske naobrazbe i praksa vođenja velikih vinskih postrojenja.

A da grožđe ne pada daleko od trsja, pokazuje i mlađi nastavak obitelji, koji podupire tu šireću vinsku priču, internim angažmanom i odabirom vinarskog obrazovanja.

Još je jedna ljubav Josipa Frankovića utjecala na oblikovanje carstva kakvo je danas. To je od oca naslijeđena i kasnije dodatno razvijena strast prema konjima i jahanju, strast koja je u konačnici, uz loze, otisnuta i u logu vina Franković i uobličena u nazivlje nekih vina. Možda i nije slučajna simbolika konja, koja predstavlja unutarnju snagu, vitalnost i nadilaženje životnih prepreka, simbolika koja, u Josipovu obilasku vinograda, među devet budućih etiketa, prestaje biti simbolika i postaje dopuna životne suradnje čovjeka i prirode.

Vina obitelji Franković predstavljaju iskreno djelo osobnog i intimnog načina proizvodnje, oblikovanja i njege vina. To su vina rođena na lokalitetu Santa Lucia u okolici Buja, na području kojim ”diše” bijela istarska zemlja, majka izuzetnih vina, a nadasve jedinstvene bujske malvazije.

Santa Lucia je zaštitnica ove zaokružene vinske palete ispunjene doživljajem, snovima i sjećanjem koji ostaju i traju kao okus i istina umjetnikove mašte i istarske eno-magije.

Uz sva vina ponose se također i svojim, okusom, punoćom i tajnovitošću jedinstvenim maslinovim uljem Amfiterra.