Molimo pričekajte

Teran

Tijekom 19. stoljeća teran je bio najrasprostranjenija sorta vinove loze u Istri (gdje je zauzimao više od 80 % vinogradarskih površina) te ga se često pogrešno identificiralo kao refošk. Danas je dokazano da su teran i refošk (tal. Refosco dal Peduncolo Rosso) dvije različite sorte.

Nasadi Terana danas u Istri zauzimaju oko 230 ha i uzgaja ga se najviše u središnjoj Istri, gdje mu odgovaraju viši i prozračni vinogradarski položaji okrenuti k jugu.

O bogatoj povijesti uzgoja ove autohtone istarske sorte postoje mnogobrojni povijesni zapisi, a neki od najpoznatijih jesu klasifikacija sorata koje se uzgajaju na području Barbana u Istri iz 1824. godine od strane kanonika Petra Stankovića, kao i stručni članak o uzgoju terana napisan od strane Karla Huguesa, direktora tadašnjeg porečkog Instituta, naslovljen Come si possa ingentilire il Terrano (Kako se može omekšati teran) i objavljen u časopisu La Provincia dell'Istria.

Boja i arome

Boja

Boja terana u rasponu je od granatno crvene do tamne, gotovo ljubičaste

Arome

Teran je poznat po raskošnim aromama crnog i crvenog voća, kao što su višnje i trešnje, s notama paprati i kupine. Raspon kiselina i ekstrakta daje čvrstoću okusa, puno tijelo te ugodne i raskošne tanine, koji na jeziku ostavljaju slatkoću nakon što se kiseline povuku.

Relativno visok sadržaj kiselina te naglašena trpkost, u kombinaciji s visokim ekstraktom koji nerijetko prelazi 25 do 30 g/L, daje ovom vinu karakteristično pun i robustan okus te otvara mogućnosti za kupaže s ostalim crnim sortama.

Zbog visoke količine fenola (tanina i antocijanina) teran se smatra i ljekovitim vinom.

Jeste li znali?

Prvi spomen terana je u dokumentu iz 1390. godine u kojem Marescalchi i Dalmasso navode da je kraljevom poslaniku poklonjeno 20 ingastarisa (keramičkih boca) terana.

Na Vinskom sajmu u Bolzanu 1886., a zatim i u Bordeauxu 1887. teran je dobio loše ocjene, što je rezultiralo eksperimentalnim vinogradima u Pazinu i Poreču, s ciljem istraživanja i razvoja prikladnih tehnoloških postupaka proizvodnje ovog vina.

Već 1902. u Torinu, teran je dobio puno više ocjene te je svrstan uz bok vrhunskih španjolskih i francuskih vina (Despot, 1976.).