Molimo pričekajte

Malvazija istarska

Prisutna na vinskim natjecanjima od 1891. godine

Istarska eno zvijezda

Istarska eno zvijezda, malvazija, prisutna je u ovoj regiji već jako dugo, no prvi put se službeno spominje na zagrebačkoj Izložbi vina 1891. godine.

U povijesti je najčešće bila označavana kao malvazija bijela ili samo kao malvazija, dok se od sredine 20. stoljeća označava i kao malvazija istarska te joj je od tada na istarskoj vinskoj sceni posvećeno znatno više pažnje.

Malvazija istarska spada među najstarije sorte, kao što su pinot ili gamay. Ampelografskim i genetičkim istraživanjima utvrđeno je da se malvazija istarska razlikuje od ostalih sorti koje u svom imenu nose naziv malvazija, što je čini autohtonom istarskom sortom.

Boje i arome

Boje

Malvazija istarska u boji varira od žuto-zelene do slamnato žute ili zlatne, ovisno o tehnologiji proizvodnje.

Arome

Osnovne arome malvazije istarske su u rasponu od mineralnih nota do citrusa i cvjetnih nota, ali južnog voća. Okus je bogat ekstraktom, u nekih malvazija blag i osvježavajući, a kod drugih puniji, jači i zreliji.

  • Alkoholi su od srednjih do jakih, uobičajeno između 12,5 i 13,5 %
  • Kiseline su srednje, od 5,0 do 6,5 grama po litri
  • Vino je puno, zaokruženo i harmonično, s 18 do 22 g/L ekstrakta

Njegova diskretna i specifična aroma podsjeća na cvjetove bagrema, pogotovo ako je grožđe raslo na osunčanim i višim pozicijama. Dominiraju voćne arome jabuke, šljive, marelice, dok se u zrelijim vinima blago osjeti gorčina badema.

Jeste li znali?

Prema grčkim piscima Krimbasu (1943.) i Logothetisu (1963.), ime malvazija dolazi iz grčkog grada Monemvasia na Peloponezu.

U 14. stoljeću u Veneciji, sva su vina iz Grčke prodavana pod imenom Malvagia, a konobe u kojima se ovo vino prodavalo zvali su Malvasia.