Molimo pričekajte

Malvazija connects people

Najbolji istarski vinari i mlade zvijezde u usponu, vrhunska vina i fine delicije - tome je teško odoljeti pa, ako još niste, svratite na 28. Vinistru. Traje još sutra do 19 sati.

Kada su istarska vina u pitanju, ni južina ne može pokvariti planove. Tako je prva dva dana 28. Vinistre bila prava navala na porečku dvoranu Žatika. Na glavnoj pozornici - istarski vinari, oni najpoznatiji, ali i mlade zvijezde u usponu čije vrijeme tek dolazi.

Iza kulise zanimljiv program uz poznate sommeliere poput uvijek zanimljivog Emila Perdeca. Vodio je sjajan masterclass „The Malvasia Myth“ i predstavio suhu i slatku malvaziju iz grčke Monemvasije, pjenušavu i slatku iz okolice Parme i Piacenze, dok su istarske boje branili šampionska svježa Malvazija Dešković i zlatna, odležana Malvazija Brčić.

„Zanimljivo je bilo povući paralelu što malvazija kao sorta može pružiti u različitim terroirima. Mnogi ne znaju da je ova sorta za vrijeme Republike Venecije bila vodeća na Mediteranu te smo na radionici evocirali uspomene na njezinu zlatnu eru. Bilo je zanimljivo čuti iskustva grčkih i talijanskih proizvođača“, istaknuo je Perdec. Masterclass je zaključen parafraziranjem poznatog slogana „Malvazija connects people“.

Istarski susjedi s Kvarnera predstavili su se radionicama o autohtonim sortama otoka Krka i „Pjenušavim Kvarnerom“.

„Više od 90 posto kvarnerskih vinograda, koji se prostiru na dvjestotinjak hektara, zasađeno je autohtonim sortama, od čega je najzastupljenija žlahtina. Mnogi ne znaju da je Kvarner treća regija u Hrvatskoj po pjenušcima s posebnim prirodnim potencijalom za ta vina. Na Kvarneru gotovo da nema vinara koji u podrumu nema barem jedan pjenušac“, istaknula je voditeljica radionice Ines Matić Matešković koja je predstavila 11 kvarnerskih pjenušaca.

Danas su se dodijelile diplome za studentsko vino studentima Stručnog studija vinarstva u Poreču, a sutra je na programu Chardonnay expression in Istria, radionica o sorti koja je na istarskom poluotoku prisutna više od stotinu godina. Također, pet sadašnjih i bivših studenata Veleučilišta u Rijeci predstavit će nagrađena vina s Vinistrinog ocjenjivanja. Među njima je i dvadesettrogodišnji Paolo Agapito, čiji je zreli teran iz 2018. godine ovogodišnji šampion u toj kategoriji. Ako ga niste upoznali ili kušali njegova vina imate prigodu još sutra do 19 sati kada završava 28. Vinistra.