Molimo pričekajte

Anđelini vina

Anđelini vina

Regija
Istra
Adresa
Velanov Brijeg 42
52000 Pazin, Hrvatska
Kontakt
+385995180558

Stoljetna tradicija obitelji Velan i Anđelini

Vinova loza i vino, stoljećima su dio kulture i života stanovnika središnje istre, pa tako i Velanovog Brijega i obitelji Velan i Anđelini. Područje Velanovog Brijega predstavlja brdo i istoimeno selo smješteno južno od grada Pazina na 474 metara nadmorske visine. Dokazana kvaliteta naših vina spoj je specifične klime, tla, tehnologije, a posebno ljubavi i poštovanja prema lozi. Davne 1924. godine Ciril Velan gradi kuću i obiteljski podrum u kojem se proizvodi vino za vlastite potrebe i za prodaju.

Sade se vinogradi sa raznim sortimentom, a posebno autohtonim sortama: Malvazijom, Brajdenicom i Teranom. Godine 1997. započinje značajno povećanje proizvodnje grožđa i vina, sade se novi vinogradi i proširuje podrum. Danas obrađujemo 65.000 čokota raznog sortimenta, a posebno Malvazije, Chardonnaya, Merlota, Cabernet sauvignona, Syraha te Terana. Naši se vinogradi protežu sve do 474 metara nadmorske visine što su trenutno najviši komercijalni vinogradi u Istri. Specifičnost naše proizvodnje temelji se na filozofiji kako vinima treba vremena te kako treba pustiti prirodi da odradi pojedine procese u dozrijevanju vina. Upravo zato naša vina odležavaju minimalno jednu godinu u podrumu prije puštanja na tržište. Cijela proizvodnja uvažava zakone prirode pa se veliki dio procesa vodi ekološkim i održivim pristupom. Znanje predstavlja važnu kariku u kvaliteti i napretku pa obitelj broji čak tri magistra inženjera agronomije koji uz ostale članove obitelji vode cijelu proizvodnju od vinograda do puštanja na tržište.

Priznanja za rad i kvalitetu

Predan rad čitave obitelji rezultira proizvodnjom kvalitetnih vina koja na domaćim i inozemnim natjecanjima uvijek dobivaju visoka odličja. Od priznanja valja istaknuti dva zlatna odličja na Decanteru u Londonu za Domenico 2015. i Malvaziju istarsku 2015. te nekoliko brončanih medalja. Na Vinistri smo prisutni od samih početaka te svake godine ostvarimo zavidne rezultate kako s Malvazijom, tako i s drugim sortama. 

Proizvodnja meda i pčelinjih proizvoda

Osim proizvodnje vina kao glavnog proizvoda gospodarstva, bavimo se pčelarstvom te u ponudi imamo med i ostale pčelinje proizvode. Pčelarstvo također predstavlja desetljećima dugu tradiciju ovog gospodarstva. U proizvodnji meda najviše se ističe bagremov, a u manjoj mjeri i kesten, lipa i medun, ovisno o pašnim prilikama.