Molimo pričekajte

Teran - Pravilno deklariranje

Primijećeno je da većina vinara na svojim etiketama ne deklariraju ispravno vina od sorte Teran sukladno uredbi komisije EU (koji se odnosi na spor sa Slovenijom). Pa ponavljamo i skrećemo pažnju kako se tom uredbom nalaže da se naziv Teran može koristiti samo za ZOI Hrvatska Istra pod uvjetom da se oznaka „Hrvatska Istra“ i „Teran“ nalaze u istom vidnom polju i da je naziv „Teran“ ispisan manjim slovima od naziva „Hrvatska Istra“.

Uredba ne poznaje glavnu (marketinšku) etiketu i kontra etiketu, već samo vidno polje. Iz tog razloga, nije dovoljno samo naznačiti Hrvatska Istra na kontra etiketi već ponoviti oba izraza zajedno ukoliko se riječ Teran koristi i na prednjoj etiketi. Bez zaokretanja boce u istom vidnom polju moraju se vidjeti pojmovi „Hrvatska Istra“ i „Teran“.

Ukoliko dođe do spora i pojedinačne prijave, mogli bi imati puno veći problem nego jedne kazne pojedinom vinaru, zato molimo za ozbiljnost i pridržavanje uredbe komisije EU. U prilogu dostavljamo nekoliko ispravno deklariranih vina od Terana.

2017 Delegirana uredba EK - Teran.pdf