Molimo pričekajte

Sve je spremno za 30. Concours Mondial de Bruxelles u Istri

Sitno se broji do najprestižnijeg svjetskog ocjenjivanja, koje se od 11. do 15. svinja održava u Poreču. Ovo je do sad najveći event u organizaciji Vinistre

Više od 10 tisuća uzoraka vina iz 50 zemalja u tri dana, od 12. do 14. svibnja, ocjenjivat će 350 ocjenjivača iz čitavog svijeta. U Poreču je sve spremno za najveće svjetsko ocjenjivanje vina Concours Mondial de Bruxelles, koji ima najznačajniji utjecaj na globalnu vinsku scenu, poručeno je u zagrebačkom hotelu Esplanade na predstavljanju programa ovog iznimno cijenjenog vinskog događanja.

Natjecanje je prvi put organizirano 1994., a od 2006. mijenja lokaciju svake druge godine te se do sada održalo u 15 poznatih vinskih regija između ostalog u švicarskom Aigleu, češkom Brnu, Luksemburgu, talijanskoj Calabriji u kojoj je prošle godine svečano objavljeno domaćinstvo Istre, pa se tako naša mala vinska regija našla u odabranom društvu.

„Siguran sam kako ćemo svi zajedno znati iskoristiti ovu priliku u daljnjoj promociji turizma, ali i razvoju hrvatske enologije, koja iz godine u godinu biva sve kvalitetnijom i prepoznatljivijom među vrhunskim poznavateljima vina. Također, suvremeni turist traži autohtona i jedinstvena iskustva pri posjeti određene turističke destinacije, a upoznavanje i konzumacija izvorne lokalne hrane i vina stvara kod posjetitelja poseban doživljaj. Hrvatska ima dugu tradiciju proizvodnje vina koja predstavljaju identitet i kulturu podneblja, od obale do kontinenta naše zemlje“, izjavio je Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice, nadodavši kako je ovo ujedno izvrsna prilika za hrvatske vinare da u najboljem svjetlu predstave sebe, svoj rad i vrhunska vina međunarodnoj publici.

Hrvatska vinska scena zaslužuje punu pažnju

„Oduševljeni smo što naš 30. Concours Mondial de Bruxelles održavamo u Istri. Ovo natjecanje je pokazatelj trendova na tržištu, a Hrvatska je nadolazeća vinska destinacija s bogatom poviješću koja seže još u antičko doba. Danas se Hrvatska može pohvaliti širokim izborom autohtonih sorti grožđa poput malvazije i ta je autentičnost nešto što današnji potrošači sve više traže. Hrvatska vinska scena svakako zaslužuje punu pažnju svih – od vinskog stručnjaka do znatiželjnog entuzijasta. U Hrvatskoj smo uz važnost obitelji otkrili i autentične vinograde u skladnom prirodnom okruženju. Ovdje je vino sastavni dio turizma, a Concours će svojih 350 sudaca iz cijelog svijeta upoznati s vinskom regijom u kojoj se spajaju veličanstven krajolik, gurmanska ponuda i kvalitetna vina. Ti će suci zasigurno postati novi ambasadori Istre, regije koju svakako vrijedi posjetiti. Surađujući s Hrvatskom, Istrom i gradom Porečom, imamo sreću raditi s predanim i strastvenim partnerima, kompetentnim profesionalcima koji dijele našu posvećenost izvrsnosti i kvaliteti“, poručio je Baudouin Havaux, predsjednik Concours Mondial de Bruxellesa.

Veliko priznanje za Istru

Župan Istarske županije Boris Miletić rekao je kako je domaćinstvo najprestižnijeg ocjenjivanja vina u svijetu Concours Mondial de Bruxellesa iznimna čast.

„Ovo je veliko priznanje za Istru, malu vinsku regiju koja je prošle godine odabrana u oštroj konkurenciji i tako pobijedila mnogo veće vinske regije. Ovo je ujedno i potvrda kako smo u Istri odabrali ispravnu strategiju s fokusom na vrhunsku kvalitetu, a naše autohtone sorte, prvenstveno malvazija i teran, postali su najpoznatiji simboli istarskog poluotoka, iznimno cijenjen brend na globalnom tržištu“, istaknuo je istarski župan, a direktor Turističke zajednice Istarske županije Denis Ivošević dodao je kako su istarske vinarije i uljare danas turističke atrakcije, pravi mali muzeji gastronomije.

Gradonačelnik Poreča Loris Peršurić rekao je kako je ovo vinsko natjecanje koje će se u porečkoj dvorani Žatika održati tjedan dana nakon Vinistre potvrda da je Poreč postao vinski grad, kojeg prema riječima Nenada Velenika, direktora gradske turističke zajednice očekuje sjajna predsezona, a prema najavama i sezona bi mogla biti rekordna.

„Ponosni smo što će Istra ovih dana kada se održava Concours Mondial de Bruxelles biti srce Europe te vjerujem da će to biti sjajna promotivna vinska i turistička priča o Hrvatskoj. Plava Laguna sretna je što ima priliku biti dio te sjajne priče. U Plavoj Laguni vodimo se stavom šest zvjezdica gdje je svaki naš gost VIP gost. Vjerujemo da će naš stav šest zvjezdica oduševiti naše goste koji dolaze na ovo prestižno vinsko ocjenjivanje te da će biti dobra uvertira u eno priču koju Poreč i Vinistra pričaju već godinama“, rekao je u Zagrebu Emil Perdec, predstavnik Plave Lagune, poznate porečke hotelijerske kompanije, dugogodišnjeg partnera Vinistre.

Ogromna promocija za Istru i Hrvatsku

Predsjednik Vinistre Luka Rossi istaknuo je kako je među 350 ocjenjivača deset posto sommeliera, 12 posto trgovaca i distributera vina, 18 posto enologa, a čak 60 posto eno-gastro novinara koji će nakon posjeta Istri o svojim dojmovima pisati u relevantnim svjetskim medijima.

„Istra se dovođenjem Concours Mondial de Bruxellesa pozicionirala na svjetsku vinsku kartu te dodatno osnažila svoj položaj na europskoj i svjetskoj razini. Ovo prestižno svjetsko ocjenjivanje direktno utječe na turistički, gospodarski i vinski sektor zbog svojeg globalnog značaja, a regija u kojoj se organizira dobiva marketinšku vidljivost na globalnoj razini. Za naše goste pripremili smo atraktivne izlete s posjetom istarskim i dalmatinskim vinarijama i siguran sam da će uživati u svemu onom što će vidjeti i doživjeti“, poručio je Rossi.

Vinistru u Zagrebu podržao je i izaslanik premijera Republike Hrvatske, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak, a predstavljeni su i ambasadori najpoznatijeg vinskog ocjenjivanja. Tako će Švicarac Pierre Thomas, Brazilka s britanskom adresom Luma Monteiro, Španjolac Alejandro López Facorro Paadin, Nijemac Thomas Brandl i Talijan Luigi Salvo prenijeti dojmove u Istri i Hrvatskoj na svojim govornim područjima.

Pročitajte više ovdje.