Muškat
Uzgaja se u najvećoj mjeri na području Buja i Momjana
Vjeruje se da je muškat stigao u Istru negdje u 13. stoljeću iz talijanske regija Furlanija. Dobro se prilagodio lokalnim uvjetima, klimi i tlu pa je na području Momjana kroz stotine godina evoluirao u zaseban biotip sorte muškat bijeli. Prema morfološkim i genetičkim karakteristikama pripada sorti muškat bijeli, iako biotip ove sorte koji se uzgaja na području Momjana ima određene specifičnosti poput manje bobice, manje zbijenog grozda i jačeg nakupljanja aromatskih spojeva tijekom dozrijevanja.
Muškat momjanski je vino vrhunske kvalitete koje se tradicionalno, već stoljećima, uzgaja u okolici Buja i Momjana.
Boja i arome
Boja
Boja muškata varira od krasne blijedo zelene do tamno žute boje slame.
Arome
Arome muškata tipične su za sortu muškat bijeli te podsjećaju na divlje klinčiće, ruže i kadulju. Okus je pun, zaokružen, uz note muškatnog oraščića koje dugo ostaju u ustima.
Kiseline su umjerene, od 5 do 7 g/l.
Vino je srednjeg do jakog tijela, često uz više od 12 % alkohola.
Visoka količina šećera u grožđu ostavlja puno nefermentiranog šećera u vinu pa se buteljira kao suho, polusuho ili poluslatko, kako bi se naglasila punoća okusa i profinjene arome.
Jeste li znali?
Muškat bio je omiljeno vino na dvoru Franje Josipa u Beču i kralja Emanuela II. u Rimu.
Već 1935. godine muškat momjanski osvaja zlatnu medalju na Sajmu vina u Bruxellesu.